Erişilebilirlik

'Denktaş'ın Çekilmesi Sözkonusu Değil' - 2004-03-19


23 Mart’ta İsviçre’de yapılacak Kıbrıs dörtlü görüşmelerinin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın görüşmelere katılmayacağına ilişkin açıklamasının Ankara’da yankıları sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan özel bir televizyon kanalında katıldığı programda, Kıbrıs gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın İsviçre’ye gitmemesinin çözümü nasıl etkiliyeceğinin sorulması üzerine Denktaş’ın müzakere sürecini başından beri götürdüğünü anımsattı ve 'Denktaş’ın ifadelerinden müzakereden çekilmek gibi birşey anlamıyorum, böyle bir şeyi de anlamak istemiyorum' dedi.

Erdoğan, onlarca yıl süren Kıbrıs sorununun sadece Kuzey Kıbrıs’taki vatandaşları rahatsız etmediğini, Türkiye’dekilerin de bu sorundan rahatsız olduğunu ifade etti. İki kesimliliğin ve garantörlüğün kuvvetlendirilmesi ve haritanın daha dürüst hale getirilmesine de dikkat çeken Başbakan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs’ta varlığının devamını belli bir miktarda da olsa istediklerini ve mal mübadelesi konusundaki hassasiyetlerin karşılıklı olarak görüşüldüğünü söyledi. Erdoğan ayrıca, Denktaş’ın medyaya yansıyan İsviçre’ye gitmeyeceğine dair haberlerdeki gibi bir çekilmenin söz konusu olmadığını ve Denktaş ile bu konuyu henüz görüşmediğini de belirtti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise, İş Hayatı Dayanışma Derneği'nce düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs meselesinin çözümsüzlüğe bırakılmasının Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin lehine olmadığını belirtti ve 'Geçen 30 yılda, bütün uğraşlara rağmen ne bir Türk Cumhuriyeti, ne de bir Müslüman ülke KKTC’yi tanımıştır' dedi. Bir gazetecinin, “Yunanistan Başbakanı Karamanlis görüşmelere katılma kararı aldıktan sonra Denktaş’ın açıklaması sürece zarar verecek mi? Bu konuda Denktaş’ı Ankara’ya davet etmeyi düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorusuna, “Hayır, zaten istişare ediyoruz, karşılıklı konuşuyoruz. Dolayısıyla her şey istişarelerin neticesinde ortaya çıkar. Zaten Denktaş görüşmelerden de çekilmedi” diye yanıt verdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda da açıklamalar yapan Bakan Gül, bu yıl Türkiye’yi ilgilendiren en önemli olayın AB ile müzakerelere başlamak olduğunu belirtti ve 2004 yılının sonunda Avrupa Birliği’ne tam üyelik için müzakere tarihi alacaklarını inandıklarını, çünkü siyasi kriterleri yerine getirmekte kararlı olduklarını vurguladı.

XS
SM
MD
LG