Erişilebilirlik

'Kosova'da Etnik Temizlik Harekatı Başlatıldı' - 2004-03-19


Sırbistan Dışişleri Bakanı Goran Svilanovic, etnik Arnavutları, Kosova’da Sırplara yönelik etnik temizlik harekatına kalkışmakla suçladı.

Svilanovic, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, bu hafta yaşanan olayların, Sırplara, Kosova’yı terk etmeleri yönünde bir mesaj olduğunu savundu.

Güvenlik Konseyi, Kosova ve Sırbistan’da 31 kişinin yaşamını yitirdiği şiddet olaylarını değerlendirmek üzere dün olağanüstü toplandı. Konsey, çatışmaları şiddetle kınarken, Kosova’da görev yapan Birleşmiş Milletler görevlilerine saldırının, uluslar arası topluma saldırı anlamına geldiği ifade edildi.

Kosova’da, 1999 yılındaki NATO müdahalesinden bu yana en kanlı çatışmalar yaşanıyor. Sırp ve Arnavutlar arasındaki çatışmalar, Kosova’yı aşıp Sırbistan ve Dağlık Karadağ’a da yayıldı.

Bu arada NATO, Kosova’da Arnavutlar ile Sırplar arasında iki gün süren ve 31 kişinin ölümü, 500’den fazla kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan etnik şiddetin tırmanmasını önlemek amacıyla bölgeye bin kişilik ek birlik sevk etme kararı aldı.

Kosova’da NATO’nun 18 bin askeri bulunuyor. NATO yetkilileri, bölgede yeniden düzeni sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Olaylar; iki etnik grup arasında bölünmüş durumdaki Mitrovitsa kentinde Arnavutların, üç Arnavut çocuğun nehirde boğularak ölmesinden Sırpları sorumlu tutması ardından başlamıştı.

NATO güçleri ve yerel Kosova polislerinin başkent Priştine’ye giden yolları kesti. Şiddet olaylarının, ölenlerin cenaze törenlerinde daha da artmasından kaygı duyuluyor.

Bu arada Sırplar ile Arnavutlar arasındaki çatışmalarda nefret duygularının toplumların ibadet yerlerine de sıçramış durumda. Bölgede çok sayıda cami ve kilisenin yakıldığı, ya da tahrip edildiği haber veriliyor.

Olaylar, bölgede son dört yıldaki en büyük şiddet eylemleri olarak niteleniyor.

XS
SM
MD
LG