Erişilebilirlik

18 Mart 2004 - 2004-03-18


Suriye’deki Arap-Kürt çatışmalarını değerlendiren Washington Times, Suriye Kürtlerinin geçici Irak anayasasında Kürtlere tanınan demokratik haklardan etkilendiğini yazıyor. Gazete, Bush yönetiminin şu ana kadar izlediği politikayı da yeterli bulmuyor ve Amerika’nın Kürtlere daha fazla destek vermesi gerektiğini savunuyor.

"Irak’ın özgürleştirilmesinden alınan ilhamla, özgürlüğün narin tohumları Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde de gelişiyor. Irak’taki kardeşleriyle aynı özgürlükleri yaşamak amacıyla gösterilere başlayan Suriye Kürtleri, baskıyla karşılandı. Başkan Bush, bu demokratik taleplerin gelişmesi için Kürt muhaliflerin yanında yer almalıdır. Baskıları kınayarak, Kürtlerin ifade ve toplanma özgürlüklerini desteklemelidir. Amerika şimdiye kadar ihtiyatlı bir tutum izleyerek Suriye’den hoşgörülü davranmasını ve baskıcı yöntemlerden kaçınmasını istemekle yetindi. Ancak Kürtlerin özgürlük için yaptıkları eylemlere daha fazla destek vermelidir."

Amerikan gazetelerinde İspanya’nın başkenti Madrit’te meydana gelen bombalı saldırıların yankısı da sürüyor. Christian Science Monitor, Avrupa’nın geçmişte de teröre sahne olduğunu hatırlatıyor ancak Madrit’teki son saldırıların yeni sorulara yol açtığını belirtiyor.

"Madrit’teki saldırı veya gelecekte yaşanabilecek saldırılar terörle savaşta Amerika’nın sadık müttefiki olan diğer ülkelere, örneğin İtalya’ya geri adım attıracak mı? İspanya’nın yeni lideri Paris ve Berlin’deki muhataplarıyla kendini daha rahat hissedip, Irak’ın işgalinden bir yıl sonra yumuşamaya başlayan transatlantik gerginliğini yeniden tırmandıracak mı? Bu sorulara olumlu cevap verilmesi üzüntü verici olur."

Aynı konuyu ele alan New York Times, hem Bush yönetimini hem de teröre karşı yeterince sert tavır geliştirmeyen müttefikleri sert bir dille eleştiriyor. Gazete, yeni İspanyol hükümetinin Irak’taki birliklerini geri çekme kararını da 11 Eylül’den sonra yaşanan en büyük tehlike olarak tanımlıyor.

"İspanya’nın Irak’taki birliklerini çekerek kendini El Kaide’nin batı uygarlığına yönelik katliamından kurtarma düşüncesi sadece bir fantezidir. Bin Ladin daha önce İspanya’nın bir zamanlar Müslüman toprağı olduğunu ve bunu yeniden gerçekleştirmek istediğini söylemişti. İspanya’nın Irak’tan çekilme kararı, Chamberlien’ın Hitler’le Münih paktını imzalamasından sonra Churchill’in söylediklerini hatırlatıyor. Churchill, “Size, onursuzluk ve savaş arasında bir seçim yapma hakkı tanındı. Siz onursuzluğu seçtiniz ve savaş da olacak” demişti."

USA Today gazetesi, Irak savaşının başlamasından bu yana geçen yaklaşık bir yıllık sürenin ardından güvenlik sorunun hala en önemli mesele olduğunu vurguluyor. Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle siyasi baskıların ve ekonomik sıkıntıların önemli ölçüde aşıldığını belirten gazete, insanların kişisel güvenlikleri konusunda ciddi bir kaygı içinde olduğunu yazıyor.

"Iraklıların bir çok şikayeti var; elektrik kesintileri, işsizlik, güvenlik sorunları ve yabancı bir gücün işgali. Ancak, insanların büyük bir kısmını asıl rahatsız eden şey belirsizlik. Saddam yönetiminde disiplin zorla ve ayrım gözetmeden uygulansa da, düzen ve alışkanlıklar sürüyordu. Şimdi Iraklılar, ciddi politik, ekonomik ve toplumsal dönüşüm geçiren bir ülkede her gün güneş batınca hayatlarının adli bir suçla, kör şiddetle veya beklenmedik bir başka olayla altüst olup olmayacağı endişesiyle yaşıyor."

XS
SM
MD
LG