Erişilebilirlik

17 Mart 2004 - 2004-03-17


Suriye’deki Arap-Kürt çatışmalarını değerlendiren Christian Science Monitor gazetesi, Kuzey Irak’ta yaşanan gelişmelerin son olaylarda büyük rol oynadığını yazıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 24’ünün Kürtlerden oluştuğunu iddia eden gazetede, Orta Anadolu’daki bir çok bölgede de Kürtlerin çoğunlukta olduğunu gösteren bir harita dikkati çekiyor. Gazete, Suriye Kürtlerinin özerklik değil vatandaşlık haklarının tanınmasını istediklerini belirtiyor:

"Suriye, İsrail karşıtı militan örgütleri desteklediği ve kitle imha silahları sahibi olmaya çalıştığı gerekçesiyle Washington’un büyük baskısı altında. Başkan Bush’un yakında Şam yönetimine karşı yaptırımlar uygulamaya başlaması bekleniyor. Uzmanlara göre, Şam yönetiminin Washington’un baskısıyla ülke içindeki karışıklıklara daha hoşgörülü yaklaşması beklenmiyor. Ancak Suriye yönetiminin Kürtlere daha fazla hak mı tanıyacağı yoksa sorunu baskı yöntemiyle mi çözmeye çalışacağı açık değil."

Madrit’teki bombalı saldırıların ve seçimlerden Sosyalistlerin zaferle çıkmasının yankıları sürüyor. Washington Post, Sosyalistlerin Irak’taki İspanyol birliklerini geri çekme kararının Amerikan seçimlerine ve Irak’taki askeri dengelere ciddi bir etkisi olmayacağını belirtiyor ancak teröre karşı savaşın ideolojik boyutu üzerinde ciddi etki yapabileceğini vurguluyor:

"Eğer teröre karşı savaşın nihai amacı sadece El Kaide’yi değil, El Kaide’ye özenen örgütleri de yenmekse, bu sadece Amerika’nın ulusal çıkarlarına veya Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bir şey değildir. Bu savaş istikrarlı ve özgür ülkelerin adalet ve hürriyet için kurdukları bir ittifakla yürütülmelidir. Irak’ta hala kazanabiliriz. Bu da Irak’ın göreceli olarak istikrarlı, liberal ve komşularıyla barış içinde yaşayan bir ülke olması demektir. Ancak Irak’ta kazanırken Avrupa’yı kaybedersek, bu zafer hiçbir işe yaramaz."

Yeni İspanya hükümetinin Irak’taki birliklerini geri çekme kararı Washington Times tarafından da sert bir dille eleştiriliyor. Teröre karşı teslimiyetçi bir tavır yerine izlemek yerine aktif bir mücadele verilmesi gerektiğini savunan gazete, İspanya’nın Irak’taki birliklerini geri çekmesi durumunda hem kendi güvenliğini hem de bütün Batı dünyasının güvenliğini zayıflatacağını savunuyor:

"Akademisyenlerin ve 60’lı yıllardan kalanların “niçin bizden nefret ediyorlar” türü ağlaşmalarıyla uğraşacak vaktimiz yok. Asıl sorulması gereken soru “tekrar karşımıza çıkmadan önce onları mümkün olduğunca çabuk bir şekilde nasıl yok edebiliriz?” sorusudur. Onları yatıştırmak veya dönüştürmek mümkün değil. Eğer öyleymiş gibi davranırsak daha fazla bombalı saldırı ve ölümle karşılaşacağız. Bu bir dünya savaşıdır ve ona göre davranmamız gerekir. Düşmanlarımız böyle yapıyor."

New York Times, Irak’taki işgalin üzerinden geçen yaklaşık bir yılın ardından Amerikan birliklerinin Irak’taki varlık gerekçesini sorguluyor. Birliklerin Irak’taki varlığının evrensel değerlerle açıklandığını hatırlatan gazete, radikal İslamcıların ise gelişmeleri İslam’a karşı açılan bir savaş saydığını hatırlatıyor. New York Times, Irak’taki bazı uygulamaların da bu tezi güçlendirdiğini savunuyor:

"Iraklıların büyük bir kısmının Saddam Hüseyin’in devrilmesinden memnun olduğu bir gerçek. Ve eğer koalisyon güçleri işleyen bir yönetim, sağlam bir elektrik ve su sistemi ve güvenlik içinde bir ülke bırakarak bir an önce ülkeden ayrılsaydı, bir çoğu Amerika ve İngiltere’ye minnettarlık duyardı. Tabii böyle bir şey Amerika ve İngiltere her şeyi doğru bir biçimde yapsaydı bile mümkün olmazdı. Ancak koalisyonun bir çok şeyi yanlış yapması işleri daha da berbat etti. Yeni muhafazakarlar, şimdiye kadarki uygulamalarıyla Irak ve diğer ülkelerde yapmak istediklerinin tam tersi sonuçlara yol açıyorlar."

XS
SM
MD
LG