Erişilebilirlik

Putin İkinci Dönem İçin Seçildi - 2004-03-15


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, yeni dönemde reformlara ağırlık vereceğini söyledi.

İkinci bir dönem için seçilmek üzere girdiği Pazar günkü seçimi, oyların yüzde 71’ini alarak kazanan Putin, önümüzdeki dört yıl içinde demokrasiyi koruma ve ekonomiyi güçlendirme vaadinde de bulundu.

Rusya seçimlerine bağımsız gözlemci gönderen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT ise, önemli usulsüzlük olmadığını ancak seçimlerin tam anlamıyla demokratik bir ortamda yapılmadığını bildirdi.

Devlet Başkanı Putin, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında ikinci başkanlık dönemi içinde hükümetin, geçen dört yıl içinde elde edilen demokratik kazanımları daha sağlam hale getirmek için çalışacağını söyledi.

Seçmen sandıklarının kapanıp resmi olmayan ilk sonuçların açıklanmasından birkaç saat sonra konuşan Putin, hükümetinin ekonomik büyümeyi sürdürülebilir hale getirmeye, sivil toplumu güçlendirmeye ve medya alanında özgürlükleri genişletmeye çalışacağını bildirdi.

Putin, ülkede istikrarın büyük ölçüde sağlanmış olduğunu ve artık Rus halkının yaşam standardını yükseltmenin kendisi için başlıca hedef haline geldiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, nüfusun en az dörtte birinin yoksulluk sınırı altında yaşadığını ve bu kesimi bu durumdan kurtarmak için gerekenin tam olarak yapılmadığını belirtti.

Putin, Rusya’nın çok partili bir siyasi sisteme sahip olabilmesi için elinden geleni yapacağını da söyledi. Bazı gözlemciler Rusya’da şu anda çok partili sistemin sadece sözde varolduğunu, Putin’in, medyayı istediği gibi kullanarak yeniden seçilmeyi garantı altına alabildiğini söylüyor. Uluslararası ilişkiler alanında ise Rusya lideri, saldırgan ve çatışmacı önlemlere başvurmadan, ülkesinin ulusal çıkarlarını savunma vaadinde bulundu.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, Putin’in seçimi büyük bir farkla kazandığını, oy sayımı yüzde 99 oranında tamamlandıktan sonra, bu sabah erken saatte açıkladı. Açıklamada, Putin’in oyların yüzde 71’den fazlasını kazandığı belirtildi. Putin’in rakiplerinden sadece biri, Komünist Parti adayı Nikolai Haritonov yüzde 14 oranında oy alarak, yüzde 10’luk ulusal barajı aştı.

Seçim Komisyonunun açıklamasında dünkü seçimde küçük çapta bazı usulsüzlükler olduğu ancak bunlar hakkında gereken önlemin derhal alındığı belirtildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT adına Rusya seçimlerini gözlemci olarak izleyen Julian Peel Yates ise seçimin, sağlıklı bir demokratik seçim için gerekli standartlara uymadığını söyledi. Yates, Avrupa Konseyi ve AGİTin önem verdiği, serbest siyasi tartışma ve çoğulculuk özelliklerinin Rusya’da mevcut olmadığını belirtti. Yetkili, devlet kontrolundaki Rus medyasının adaylar arasında ayrımcılık yaptığını söyledi. Ancak AGİT Temsilcisi, oy verme işlemi sırasında yetkilerin kötüye kullanılması ve sindirme gibi bazı aksaklıklar görmüş olmalarına rağmen, Rusya başkanlık seçiminin genellikle iyi yürütüldüğünü bildirdi.

XS
SM
MD
LG