Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışı Kızışıyor - 2004-03-15


Kamuoyu araştırmaları, Kasım ayında Başkan George W. Bush ile Demokratların muhtemel adayı Massachusetts senatörü John Kerry arasındaki başkanlık yarışının çok çekişmeli geçeceğini gösteriyor. Seçimlere yedi aydan fazla bir süre olmasına rağmen, iki aday da birbirlerine karşı kozlarını şimdiden paylaşmaya ve her ikisi de yarışın bu aşamasında daha önceki seçim kampanyalarında görülmediği kadar para harcamaya başladı.

Genellikle, başkanlık seçim kampanyaları Eylül ayında parti kongrelerinin, Demokrat ve Cumhuriyetçi adayları belirlemesinden sonra başlar. Senatör Kerry’nin Demokratlar arasında kazandığı erken galibiyetle, Kasım’da Bush’a karşı yarışacağının hemen hemen kesinleşmiş olması, bu yıl kampanyaların da alışılagelmişten erken başlamasına neden oldu. Adaylığı neredeyse kesinleşen Kerry kendinden emin bir şekilde şunları söyledi:

'Eğer başkan ülkeyi dolaşarak, her ay bir konuda tartışmak isterse, bence bu harika bir fikir olur.

Başkan Bush da konuşmalarında sık sık Senatör Kerry ve onun Senato’daki geçmişinden bahsediyor. Bush, Massachusetts senatörünü belirli konular üzerinde devamlı tutum değiştirmekle suçluyor. Bush, aynı zamanda ülkenin dört bir yanını gezerek, terör ve ulusal güvenlik alanlarında kendi attığı adımları kullanarak ve daha iyi bir ekonomi, daha çok iş alanı açma sözü vererek oy toplamaya çalışıyor. Ba;kan Bush, kampanya konuşması sırasında şunları dedi:

'Dünyadaki en büyük ekonomi olarak kalmaya devam edeceğiz çünkü Amerika iş yapmak için en iyi yer olmaya devam edecek.'

Kampanyaların hızlanmasıyla, her iki adayın televizyon reklamlarında da artış yaşandı. Başkan Bush’un tekrar seçilmek umuduyla hazırlattığı ilk reklamlar, daha çok şu ana kadarki başarılarına yoğunlaşıyor. Yeni reklamların ise Demokrat rakibi Senatör Kerry’yi hedef alması bekleniyor. Bush adına yayınlanan ilanlardan birinde şöyle deniyor:

'Başkan Bush... değişim zamanları sağlam liderlik gerektirir...'

Senatör Kerry’nin ise kendi reklamlarını yayınlayacak kadar parası yok. Fakat, Kerry ve Demokrat Parti’yi destekleyen gruplar, Başkan Bush’u sertçe eleştiren reklamlar yayınlayarak, Demokratlara yardımcı oluyor:

Başkan Bush, Amerikan rüyası umuda ilişkindi, korkuya değil...

Siyasi uzmanların çoğu bu reklamların buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu, adayların birbirlerine yönelttiği siyasi saldırıların seçim zamanı yaklaştıkça kızışacağını söylüyor. Nitekim, kamuoyu yoklamalarının gösterdiği gibi iki aday arasında çok az fark olması, partilerin destekçilerini sandığa götürmek için daha çok para ve çaba sarf etmesi gerektiği anlamına geliyor. Georgetown Üniversitesi’nden siyaset bilimci Stephen Wayne, Washington’da şunları söyledi:

'Elimizdeki veriler, diğer aday hakkında olumsuz mesajlar veren reklam kampanyalarının seçmenleri etkilediğini, partinin tabanını oy kullanmaya teşvik ettiğini gösteriyor. Bu durumda, adaylar parti tabanını kazanmak istiyorlarsa, iki tarafta birbiriyle ilgili karalayıcı reklam kampanyalarına imza atacak demektir.'

Adayları bekleyen bir başka zorluk ise, genellikle başkanlık yarışının son aşamasına kadar Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen, kararsız seçmenlerin oyunu kazanabilmek. New York Daily News gazetesinin Washington Büro Şefi Tom Defrank, Amerikan başkanlık seçimlerinin, işbaşındaki başkanın tekrar seçilip seçilmeyeceği konusunda bir referandum olduğunu belirtiyor. Defrank, Başkan’ın ve onunla birlikte yeniden seçilme mücadelesi veren ekibinin bu durumun farkında olduğunu ifade ediyor:

'Bush ve ekibi için Osama Bin Ladin’in yakalanması bu açıdan çok büyük önem taşıyor. Aynı şekilde, Irak’ta önceden planlandığı gibi 30 Haziran’da yönetimin tamamen devredilmesi ve ekonominin gelişmesi de çok önemli. Çünkü tüm bu etkenler, nasıl sonuçlanacaklarına bağlı olarak Başkan Bush’a seçimi kazanma konusunda destek de olabilir, zarar da verebilir.'

Fakat, kampanyanın süresi her iki aday için de sorun oluşturabilir. Bazı uzmanlar, sekiz aylık bir süreye yayılmış seçim kampanyasının, seçmenlerin ilgisini arttırabileceği gibi, adaylardan soğutabileceğinin de altını çiziyor.

XS
SM
MD
LG