Erişilebilirlik

Afganistan’da El Kaide ve Taleban'a Operasyon - 2004-03-13


Amerikan askeri sözcüsü Yarbay Bryan Hilferty, yeni başlatılan ”Dağ Fırtınası Operasyonu”nun, koalisyonun Afgan hükümetini devirmeye çalışan isyancılara karşı alınan önlemlerin sonuncusu olduğunu söyledi.

Sözcü, Kabil’de gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni kampanyaya Afganistan’da bulunan 13 bini aşkın koalisyon askerlerinin hepsinin katıldığını belirtti ancak operasyonla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Amerikan ve Afgan kuvvetleri sadece Taleban kalıntısı isyancılara değil bölgede üslenen El Kaide militanlarına karşı da savaş veriyor.

Geçtiğimiz ay boyunca Amerikan kuvvetlerinin, El Kaide örgütünün bir türlü ele geçirilemeyen lideri Usame Bin Ladin’i yakalamak üzere olduğu yolunda haberler çıktı. Ancak askeri sözcü Yarbay Hilferty, yeni operasyonun tek tek kişileri yakalamayı amaçlamadığını söyledi:

Operasyon elbette bir kişi için yapılmıyor. Ama yine de El kaide liderleri ve Taleban liderinin yakalanıp adalet önüne çıkartılması gerektiği konusunda en küçük bir kuşkumuz yok. Bu kişiler eninde sonunda adalet önünde hesap verecek.

Amerikalı yarbay “Dağ Fırtınası Operasyonu”nun esas amacının yazın yapılacak genel seçimlere hazırlanan Afganistan’da güvenlik ve istikrarı sağlamak olduğunu vurguladı.

Koalisyon askeri harekatı, Pakistan’ın aşiretlerin yaşadığı yarı-özerk Güney Veziristan bölgesinde yabancı militanları yakalamak için giriştiği operasyonla aynı zamana rastladı.

Dün başlayan operasyona Pakistan hükümetinin baskısıyla yerel liderler tarafından örgütlenen bir grup aşiret savaşçısı da katılıyor.

Pakistanlı yetkililer Veziristan’daki operasyonun, sınırın öteki yanındaki Amerikan-Afgan askeri harekatıyla bir ilişkisi olmadığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG