Erişilebilirlik

Güney Kore'de Devlet Başkanı Azledildi - 2004-03-12


Güney Kore’de muhaliflerin kontrolündeki parlamento Devlet Başkanı Roh Moo-yun’nun görevinden azlini öngören önergeyi kabul etti. Roh, yaptığı bir konuşmada seçmenleri Uri Partisi’ne oy vermeye çağırarak “seçim kanunlarının tarafsızlık ilkesini ihlal etmekle” suçlanıyordu.

Devlet başkanlığı askıya alınan Roh’nun yerine Başbakan geçici olarak vekalet edecek. Bu süre içerisinde de Roh’nun azli yargıya sevk edilecek ve bu konudaki nihai kararı ilgili mahkeme verecek.

Roh’nun azli yönündeki önerge bu sabah polis zoruyla oylamaya sunulmuştu. Bugün erken saatlerde muhalefet partili milletvekilleri, meclis kürsüsünü terk etmeyen Roh Moo Hyun yanlısı meslektaşlarını kürsüden uzaklaştırmaya çalışmış ancak bunda başarılı olamamıştı.

Roh yanlısı milletvekilleri daha sonra Meclis’teki güvenlik görevlileri tarafından kürsüden zorla uzaklaştırıldı.

Meclis iç tüzüğüne göre milletvekili veya liderlerin azli yönündeki önerge ancak meclis başkanı tarafından; kürsüden “sözlü olarak” verilebiliyor. Roh yanlısı milletvekilleri ise dünden bu yana Meclis Başkanı Park Kwan Young’u kürsüye yaklaştırmıyordu.

Milletvekilleri Roh Moo Hyun için kürsü önünde içeride canlı kalkan oluştururken, Devlet Başkanı’nı azletme girişimlerini protesto eden bir Güney Kore’li parlamento binası önünde kendini ateşe verdi. Bu kişinin hastanede yaşam savaşı verdiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG