Erişilebilirlik

2003'te 36 Gazeteci Öldürüldü - 2004-03-11


İki bağımsız basın örgütü tarafından hazırlanan iki ayrı rapora göre geride bıraktığımız yıl gazeteciler açısından son zamanların en kötü dönemi oldu.

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi 2002 yılına göre gazeteci ölümlerinde büyük artış olduğunu ve 2003 yılında 36 gazetecinin savaş sırasında hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu gazetecilerden 13’ü Irak’ta diğerleri ise Kolombiya, İran, Fildişi Sahili, Filipinler, Rusya ve Batı Şeria’da yaşamını yitirdi.

Komite’nin göreceli de olsa 2003 yılı için sevindirici bir saptaması da oldu... 2003 yılı raporunda Türkiye ve Nepal’de, geçtiğimiz yıl tutuklu gazeteci sayısında önemli bir düşüş olduğu belirtildi. Gazetecileri Koruma Komitesi Direktörü Ann Cooper, Irak’ta basın özgürlüğü ve güvenliği konusunun bu yıl da büyük önem taşıdığını belirtti. Cooper, gazetecilerin güvenlik için zaman zaman korumalarla dolaştığını, bunun da medyada tarafsızlığı etkileyebileceği endişesiyle tartışma konusu olduğunu vurguladı.

Gazetecileri Koruma Komitesi, suikast, tutuklama, sansür ve diğer yollar kullanılarak basının baskı altında tutulmaya çalışıldığını, geçtiğimiz yıl 95 ayrı ülkede 136 gazetecinin tutuklanarak hapsedildiğini bildirdi. Gazetecilerin son bir yıldaki durumunu değerlendiren ikinci bir rapor ise Viyana’daki Uluslararası Basın Enstitüsü tarafından yayınlandı. Enstitü, savaş bölgelerinde askerin medyaya karşı tavrını gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG