Erişilebilirlik

'Irak'ı Dünya Petrol Piyasasına Yeniden Kazandırmak Şart' - 2004-03-11


Petrol fiyatları son bir ay içinde Asya piyasasında sınırları yeniden zorlayarak, Irak Savaşı sonrasında vardığı en yüksek nokta olan, varil başına 37 dolara yaklaştı. New York Borsası’ndaysa ham petrol fiyatları, varil başına 36 dolar, 10 sentte kaldı. Merkezi Sydney’deki Commonwealth Bankası uzmanlarından David Thurtell, petrol fiyatlarının artmasının, Venezüella’da yaşanan siyasi sorunlar ve bu ülkenin üretimini kısma tehdidinden kaynaklandığını söylüyor. Thurtell, Amerika’da benzin fiyatlarındaki artışa gerekçe olarak da bu ürünlere talebin yüksek olduğu yaz mevsimi öncesi, yeterli üretimin olmamasını gösterdi.

Alım-satım uzmanı Thurtell, Venezüella’nın günlük petrol üretiminin 2,5 milyon varil olduğunu kaydediyor. Bu miktar toplam günlük dünya petrol üretiminin 30'da biri. Uzman, Venezüella’nın üretimini bugün kesmesi durumunda, bunun piyasalarda büyük gerginlik yaratacağını belirtiyor.

Commonwealth Bankası’ndan David Thurtell, Irak petrollerinin de büyük bir bilinmeyen oluşturduğunu ve bu ülkenin ne zaman dünya piyasaları için güvenilir bir üretici olacağını kestiremediğini söylüyor. Uzman şöyle diyor:

"Irak’ta uzun zamandır kullanılmayan bazı tesisler üretime açıldı. Aynı zamanda Kerkük petrollerini Türkiye’ye taşıyan boru hattı da açıldı. Bu boru hattının taşıma kapasitesi günde 1,5 milyon varile kadar çıkabilir. Ancak ardarda düzenlenen sabotajlar yüzünden bu boru hattı da devre dışı kaldı."

Uzman David Thurtell, petrol fiyatlarının yeniden düşmesi için, Irak’ın dünya piyasalarına kazandırılıp, güvenilir bir üretici olarak, dünya petrol üretimin artışına katkıda bulunması gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG