Erişilebilirlik

Madrit'te Ölü Sayısı 190 - 2004-03-11


İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, en az 190 kişinin ölümü ve yaklaşık 1,200 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıların sorumlularını adalet önüne çıkarma sözü verdi.

Yetkililer, başkent Madrit’deki üç tren istasyonunda ya da yakınlarında aynı anda 13 patlama olduğunu açıkladı.

Saldırılar, genel seçimlere üç gün kala meydana geldi.

Olayın sorumluluğunu üstelenen olmadı. Ancak İspanya İçişleri Bakanı Angel Acebes, saldırıları ayrılıkçı Bask örgütü ETA’nın düzenlediğinden emin olduğunu söyledi. Yetkililer, saldırılarda kullanılan bombaların bundan önce ETA’nın kullandığı bombaların tipine uyduğunu bildirdi.

Ancak yasadışı Bask partisi Batasuna’nın lideri, ETA’nın saldırılarla ilgisi olmadığını ve olaydan “Arap direnişi” adlı gubun sorumlu olduğunu ileri sürdü. Bask lideri, ETA’nın her zaman saldırı öncesi uyarıda bulunduğunu hatırlattı. ETA’nın İspanya’nın kuzeyi ve Fransa’nın güneyinde bağımsız bir Bask devleti kurmak için 35 yıldır yürüttüğü silahlı mücadelede, bu sabaha kadar 800 kişi ölmüştü.

Washington’da açıklama yapan Amerikalı yetkililer ise, saldırılardan kimin sorumlu olduğunu anlamak için henüz erken olduğunu söyledi.

İspanya Başbakanı Aznar, Pazar günü yapılacak genel seçimle ilgili kampanya faaliyetinin durdurulduğunu ve üç günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG