Erişilebilirlik

'Başkanlık İçin Yarış Çetin Olacak' - 2004-03-08


Kasım ayındaki Başkanlık seçiminde Başkan Bush’un karşısına çıkması kesinleşen Demokrat Senatör John Kerry, rakibini Haiti’de izlediği politika nedeniyle eleştirdi.

Kerry, “Devrik Haiti Devlet Başkanı Jean Bertrand Aristide önemli yanlışlar yaptı, ama Amerika’nın bölgedeki demokratik hükümetleri desteklemesi gerekirdi” dedi.

Demokrat aday, Başkan Bush’u eleştirirken, Cumhuriyetçiler de Kerry’e yönelik eleştirilerini sürdürdü...

Kasım’daki başkanlık seçimlerine daha uzun bir zaman olmasına rağmen, Demokratlar adına başkanlık yarışına girmesi kesinleşen Senatör John Kerry ile Cumhuriyetçiler’in adayı Başkan George Bush daha şimdiden birbirlerine ağır eleştiriler yöneltmeye başladı.

Massachusetts Senatörü John Kerry, Başkan Bush’u özellikle dış politika ve ekonomi konularında eleştiriyor. Dün, New York Times gazetesinde yer alan bir söyleşide Kerry, Başkan Bush’un Haiti politikasını eleştirdi ve Amerika’nın, bölgeye, seçimle işbaşına gelmiş olan Devlet Başkanı Jean Bertrand Aristide’i korumak için asker göndermiş olması gerektiğini söyledi.

Bush ise ikinci kez Başkanlık yarışını kazanmak için başlattığı kampanyasında, terörle mücadele konusuna ağırlık veriyor; Demokratların üzerinde durduğu ekonomik sorunlardan uzak durmaya çalışıyor. Demokratlar ise Bush’un 11 Eylül ve sonrasında yaşananları seçim malzemesi yapmasından rahatsızlık duyuyor. Başkan Bush’un seçim kampanyasını yöneten Montana Eski Valisi Marc Racicot ise kampanya stratejilerinin doğru olduğunu savunuyor:

"Biz, Başkan’ın son derece zor bir anda gösterdiği liderlik gücünü ortaya koyuyor, gelecekte terörizmle nasıl mücadele edeceğimizi anlatıyoruz."

Demokrat Parti’nin eski başkanlarından Pensilvanya Valisi Ed Rendell ise dün Başkan Bush’un, başta Irak savaşı olmak üzere bugüne kadar izlediği dış politikayı eleştirdi:

"Irak’ta barış ortamına hazırlıksız yakalandık, bu ülkeyi yeniden nasıl imar edeceğimiz konusunda hiçbir fikrimiz yoktu."

Rendell, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin çok çekişmeli geçeceğini de iddia etti. Bu görüşe Cumhuriyetçi Senatör John McCain de katılıyor:

"Siyasi açıdan kutuplaşmanın çok yoğun yaşandığı bir dönemdeyiz. Dolayısıyla seçimler çok çekişmeli geçecek ve korkarım iki taraf da birbirine karşı çok ağır darbeler indirecek..."

Senatör John McCain, Cumhuriyetçi ve Demokratlar’ın birbirlerine karşı sürekli saldırgan bir tutum izlemeleri halinde Amerikalı seçmenin olumsuz etkilenebileceği ve seçimlere katılım oranının düşük olabileceği uyarısında da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG