Erişilebilirlik

Gazze'de Çatışma: 4 Ölü - 2004-03-06


Gazze’nin Erez geçiş noktasındaki çatışmalarda dört Filistinli öldü, en az 15 Filistinli de yaralandı.

İsrail ordusu Filistinli militanların, Erez geçiş noktasına saldırı girişiminde bulunduğunu savundu.

Erez’deki olayda, içerisinde Filistinli bir militan bulunan İsrail askeri aracı süsü verilmiş bir arazi taşıtı, İsrail askerlerinin bulunduğu yere kadar sokuldu ve içerisindeki kişi askerlere ateş açmaya başladı. İsrail askerlerinin karşılık vermesi sonucu saldırgan öldü. İsrail tarafında ölen ya da yaralanan olmadı.

Bir diğer saldırıda, İsrail kaynaklarına göre, Erez’in Filistin tarafından İsrail’e geçmeye çalışan bir Filistinli aracının durdurulması üzerine taşıdığı patlayıcıları ateşe verdi. Ancak Filistinli görgü tanıkları, aracın, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu büyük bir patlamayla havaya uçtuğunu söylüyor.

Hamas ve İslami Cihad saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Hamas, web sitesinde eylemlerin, Gazze’de İsrail’in helikopterlerle giriştiği ve Hamas üyelerinin ölümü ile sonuçlanan saldırılara misilleme olduğunu duyurdu.

İsrail’in Gazze’den çekilmesi durumunda bölgede şiddet olaylarının artmasından kaygı duyuluyor. Bu kaygının nedeni, militan grupların bölgenin kontrolünü Filistin Yönetiminden almaya çalışması olarak gösteriliyor.

Gazze’den çekilme planına Amerika itiraz etmedi ancak İsrailli yetkililerle yapılan son görüşmelerde Amerika’nın bu konudaki çekinceleri dile getirildi.

İsrail’in Maariv gazetesi dünkü sayısında, Amerika’nın İsrail hükümetinden çekilme işlemini Amerika’da yapılacak Başkanlık seçimleri sonrasına ertelemesini istediğini yazdı. Gazetenin haberine göre, Washington çekilme işleminin bölgedeki durumu daha da kötüleştirmesinden kaygı duyuyor.

İsrail Hükümeti gazetenin iddialarını reddetti, çekilme ile ilgili tarihin Amerikalı yetkililerle yapılan görüşmede gündeme gelmediğini bildirdi.

Diğer taraftan bugün Tülkerim mülteci kampında 19 yaşında Filistinli bir polis görevlisi İsrail askerlerince öldürüldü.

İsrail, Filistinli polisin silahını çekmesi üzerine askerlerin kendisine ateş açtığını iddia etti, Filistinli görgü tanıkları, İsrail askerleriyle onlara taşla saldıran Filistinliler arasındaki çatışma sırasında polis memurunun öldüğünü söyledi. Olay sırasında, çevrede okula gitmekte olan birçok çocuk da vardı.

Öte yandan, dün geç saatlerde İsrail askerlerinin Ramallah’ta düzenledikleri baskınlarda iki militan zanlısı tutuklandı.

XS
SM
MD
LG