Erişilebilirlik

Ankara'nın Gündeminde Yine Kıbrıs Var - 2004-03-05


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto, bugün Ankara’ya gidiyor. De Soto, Ankara’da Dışişleri yetkilileriyle görüşecek ve Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili bilgi verecek.

De Soto, bugün Ankara’da Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Uğur Ziyal ve Kıbrıs dairesi yetkilileriyle görüşecek. De Soto’nun temaslarında Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı değerlendirmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan, De Soto’nun ziyaretinin Ada’daki taraflar ile sürdürülmekte olan düzenli istişarelerin bir parçası olduğunu söyledi. Ada’daki takvim uyarınca Türk ve Rum tarafının anlaşamaması durumunda 22 Mart’ta başlayacak dörtlü görüşmelerdeki temsiliyet konusuna da değinen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan, “Bu toplantılarda siyasi kişiliklerin bulunmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Dün ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Ankara da coşkuyla karşılandı. Ankara-Esenboğa havaalanında binlerce kişi tarafından karşılandıktan sonra Ankara Ticaret odasınca düzenlenen Avrupa Birliği ve Kıbrıs konulu konferansa katılan Denktaş konferansta yaptığı konuşmada taleplerinin Annan Planı’nda yer almaması halinde, anlaşmanın referandumda kabul edilmemesi için çalışacağını açıkladı. Amerika ve İngiltere istiyor diye Annan Planı’nı imzalamayacaklarını söyleyen Denktaş, “İmza atmayacağımızı bildikleri için imza istemiyorlar. Annan Planı’nı görüşmenin ardından referandum geliyor. İstediklemizi alamazsak, planın referandumda kabul edilmemesi için çalışacağım, bu benim hakkımdır” dedi.

Ankara Ticaret Odasında düzenlenen konferansta coşkulu bir kalabalığa hitap eden Denktaş, önemli olanın 1 Mayıs’a kadar çözümün sağlanması değil, Kıbrıs Türklerinin haklarını koruyan sağlam bir anlaşma yapmak olduğunu ifade etti. Denktaş ayrıca, bazı Yunan çevrelerinin Annan planı kabul edildiği takdirde, “Kıbrıs 10 yılda tamamen Yunanlaşır, Rumlaşır” sözlerinde haklı olduğunu belirtti ve 1 Mayıs’a kadar yasaların ve ekonomik konuların halledilmesinin zor olduğunu olduğunu, 1 Mayıs’ta Kıbrıs’ın birleşerek Avrupa Birliğine girmesi diye bir hayal peşinde koşanlara şaştığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi birliğe almak konusunda samimi olmadığını da belirterek, şunları söyledi: “AB, Türkiye’yi almak isteseydi Kıbrıs’ı önüne engel olarak koymazdı. Kıbrıs meselesini Türkiye’nin önünde engel olarak tutmak büyük bir adaletsizliktir.”diye konuştu.

Denktaş ayrıca Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından aldığı bilgilerin kendisini rahatlattığını ve adaya ümitli döndüğünü söyledi. Gül ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Bütün arzumuz 1 Mayıs’tan önce bu işin bitirilmesidir. Türk tarafı elinden geleni yapıyor. Karşı taraftan da aynısını bekliyoruz”dedi.

XS
SM
MD
LG