Erişilebilirlik

ABD'den Irak'ın Sınır Güvenliğine 60 Milyon Dolar - 2004-03-04


Irak’taki Amerikan yönetiminin lideri Paul Bremer, El Kaide üyesi Ebu Musad El Zerkawi’yi iç savaş çıkarmaya ve demokratik bir hükümetin kurulmasını engellemeye çalışmakla suçladı.

Bremer, basın toplantısında "Çok sayıda ölü ve yaralıya rağmen, Irak’taki tüm siyasi gruplar, yazılı olarak, mezhepler arası savaş çıkarmaya çalışan kışkırtıcı eylemlerin başarıya ulaşmadığını ve ulaşamayacağını açıkladı." dedi.

Paul Bremer, bu tür eylemlerin tekrarını önlemek amacıyla Irak’ın sınır güvenliğini artırmak için Amerikan yönetiminin 60 milyon Dolar harcanacağını söyledi.

Amerikalı yetkili bazı yerlerdeki güvenlik görevlilerinin sayısının iki kat artırılacağını ve yeni teçhizat verileceğini de açıkladı. Halen Irak sınırlarında 8 bin polis görev yapıyor.

Bu arada Irak’ta şiddetin kolay kolay sona ermeyeceğini kanıtlamak istercesine dün de Bağdat’ın merkezindeki Amerikan askeri karargahı top ateşine tutuldu. Saldırı nedeniyle Paul Bremer’in basın toplantısı geç başladı.

Irak polisi Bağdat ve Kerbala’daki saldırılarla ilgili olarak 15 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yakalananlardan bazılarının Farsça konuştuğu ve İran vatandaşı olduğu sanılıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı bu gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada teröristlerin gerçek kimliklerini gizlemek için çeşitli yolları denedikleri kaydedildi ve eylemcilerin güvenlik görevlilerini yanıltma amacıyla başka dillerde konuşmayı tercih edebilecekleri vurgulandı.

Aynı açıklamada, saldırılarda ölen 20’den fazla İran vatandaşının da masum insanlar olduğu kaydedildi. Tahran rejimi, son saldırılar yüzünden vatandaşlarını, Irak’a gitmemeleri konusunda da uyardı.

XS
SM
MD
LG