Erişilebilirlik

'Türkiye Uyuşturucu Trafiğinde Önemli Bir Merkez' - 2004-03-02


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın, dünyada uyuşturucu madde kaçakçılığı ve mücadele alanında kaydedilen gelişmeleri konu alan yıllık raporunda, Türkiye’nin, "Afganistan’dan Avrupa’ya uzanan uyuşturucu trafiğinin, hem önemli geçiş noktalarından, hem de kaçakçı ve satıcıların başlıca üretim ve dağıtım merkezlerinden biri" olduğu kaydediliyor.

Bununla birlikte raporda Türk emniyetinin uyuşturucu kaçakçılığını önlemek amacıyla büyük çaba harcadığı belirtiliyor; Türk polisinin Avrupalı ve Amerikalı meslektaşlarıyla işbirliği yaptığı vurgulanıyor.

Ancak raporda Birleşmiş Milletler Uyuşturucuyla Mücadele Sözleşmesi’ne imza atan Türkiye’nin, yasal olarak ekilen haşhaş ve eczacılıkta kullanılan morfin üretiminin ne kadarının, yasadışı satıldığı konusunda bilgi edinilemediği belirtiliyor.

Rapora göre, Türkiye üzerinden kaçırılan eroin, Batı Avrupa pazarlarına aktarılıyor ve küçük bir kısmı Amerika’ya da uzanıyor.

Rapora göre, Avrupa’ya akan uyuşturucu trafiğinin en önemli yollarından biri olan Balkan Güzergahı’nın bir ayağı olan Türkiye’de her ay, tonlarca uyuşturucunun imal edildiği ve ülke üzerinden aktarıldığı tahmin ediliyor.

Raporda, bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye’nin doğudan akan uyuşturucu trafiğini önleme amacıyla yürütülen Kıskaç Operasyonu ve diğer bölgesel faaliyetlerdeki başarısına dikkat çekilirken Türk yetkililerin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele tekniğinde kaydettiği ilerlemelere ve Amerikan hükümetinin bu konuda Türkiye’ye sağladığı desteğe yer veriliyor.

Rapor, Türkiye kökenli uyuşturucu şebekelerinin, Türkiye içinde ve dışındaki kaçakçılar, imalatçılar ve kara para aklayıcılarla yaptığı işbirliğine ve finansman desteğine dikkat çekiyor.

Amerikan narkotik birimlerinin Türk yetkililerle işbirliği ise, raporda “mükemmel” olarak tanımlanıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı raporunun mali suçlar bölümünde ise, Türkiye önemli bölgesel finans merkezlerinden biri olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte Türkiye, kara para aklayan çok sayıda ülkeyle birlikte anılıyor.

Uyuşturucu kaçakçılığının Türkiye'de nisbeten az kullanılan bir para aklama yöntemi olduğu belirtilen raporda, en yaygın aklama yönteminin, vergi kaçakçılığı olduğu kaydediliyor ve buna gerekçe olarak da ekonominin yüzde 50’sinin kayıt dışı olması gösteriliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı raporunda, Türkiye’nin kara para aklama ve teröristlerin finansmanı konularıyla mücadelede istekli olduğu da belirtiliyor. Rapora göre, savcıların, yargıçların ve müfettişlerin kara para aklama konusunda eğitilmesi gerektiği kaydediliyor.

Dışişleri Bakanlığı raporunda, Türkiye’nin yolsuzluğu önleme yolunda attığı adımlar övülüyor ve örnek olarak Uzan ailesinin büyük çaplı dolandırıcılık suçu işlediğine yönelik kanıtların ortaya çıkarılması gösteriliyor.

Amerikan Yönetimi, raporunda, 2003 yılında uluslararası uyuşturucu denetiminde büyük ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Bu gelişmenin, uyuşturucuya dayalı yasa dışı faaliyetlere elverişli bir ortamın bulunmasına rağmen kaydedildiği belirtildi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı yıllık uyuşturucu raporunda, Kolombiya, Peru ve Bolivya gibi Güney Amerika ülkelerinde, kokain bitkilerinin imha edildiği belirtiliyor.

Bununla birlikte, Afganistan’da eroinin hammaddesi olan haşhaş ekiminde görülen artış ve Kuzey Kore’deki uyuşturucu faaliyetleri, Dışişleri Bakanlığı raporunda, kaygı verici olarak nitelendiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Narkotik Denetim Strateji Raporu, aynı zamanda son bir yıl içindeki para aklama ve mali suçları da değerlendiriyor.

XS
SM
MD
LG