Erişilebilirlik

Irak Geçici Anayasası Üzerinde Uzlaşma - 2004-03-01


Iraklı yetkililer, Yönetim Konseyi’nin, geçici anayasa üzerinde uzlaşma sağladığını bildirdi. Konsey sözcüsü, üzerinde uzlaşmaya varılan metinde, şeriat hukukunun temel yasa olarak belirlendiğini kaydetti. Buna göre daha sonra kabul edilen hiçbir dini esaslara aykırı olamayacak.

Görüşmelerin önceki gün tamamlanması planlanmıştı, ancak görüş ayrılıkları giderilemediğinden toplantılar dün de devam etti.

Dün gece geç saatlerde anlaşmaya varılmakla birlikte imza töreninin ancak Aşure sonrasında, Çarşamba günü yapılabileceği bildirildi. Geçici Anayasa, Amerika’nın yönetimi Iraklılar’a devrredeceği 30 Haziran günü yürürlüğe girecek.

Anayasayla ilgili görüşmelerde, Kürt bölgesinin özerkliği, dinin ülkenin yasal sistemindeki yeri ve kadınların temsil hakkı gibi konularda ortaya ciddi görüş ayrılıkları çıkmıştı.

Irak Geçici Yönetim Konseyi anayasa üzerinde azlaşmaya varırken, Amerikan yönetiminin Irak Anayasasında Türkmenlerin haklarının korunacağı şeklindeki sözleri üzerine başlayan kutlamalar, Peşmergeler’in Kerkük’ deki Irak Türkmen Cephesi’nin bürolarını basmasıyla bitti.

Bu arada New York Times gazetesi, devrik lider Saddam Hüseyin’in, Birleşmiş Milletler’in yardım programı çerçevesinde bu ülkeyle iş yapan yabancı şirketlerden 2 milyar Dolar rüşvet aldığını yazdı.

Irak’la ilgili olarak hafta sonunda kaydedilen bir diğer gelişme ise Abu Dabi’de yapılan toplantı sonrasında bu ülkenin yeniden imarında kullanılmak üzere 1 milyar Dolar yardım yapılması kararı alınmasıydı.

XS
SM
MD
LG