Erişilebilirlik

Gül: 'Polemiğe Girmeyelim' - 2004-02-27


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Rusya temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Kıbrıs müzakereleriyle ilgili karşılıklı açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Polemiklerin üzerinde durulmaması gerektiğini” söyledi.

Dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, “Kıbrıs görüşmelerinde zor ve sabır gerektiren bir döneme girildiğini belirterek. Kıbrıs konusunda polemikler üzerinde durmamak gerekir” diye konuştu. Başbakan Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın karşılıklı açıklamalarının hatırlatılması üzerine Gül “önemli olan şey işin esasıdır. Polemiklerin üzerinde durmamak gerekir. Hep beraber hareket etmemiz lazım. Sorumluluk sahibi kişiler bu çerçevede hareket etmeli” dedi. Gül ayrıca, Türk delegasyonunun nasıl New York ta beraber hareket ettiyse öyle devam edeceğini de vurguladı.

Rusyada’ki temasları hakkında da bilgi veren Abdullah Gül, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmenin başlı başına bir ilk olduğunu ifade etti ve Putin’in daha önceki dönemlerde Türkiye’den gelen başbakanları kabul bile etmediğini anımsattı.

Putin ile çok açık ve dürüst biçimde her konuyu ele aldıklarını belirten Gül, Putin’in Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerinin ardından Türkiye’ye ziyaret tarihinin belli olacağını söyledi. Gül iki tarafın da ilişkileri ileri götürme niyeti taşıdığını vurguladı ve 10 yıl sonra Türkiye-Rusya ilişkilerinin tahmin bile edilemeyecek bir düzeye geleceğinin ifade etti.

Türkiye ve Rusya nın adeta birbirini yeniden keşfettiğini belirten Abdullah Gül Türkiye- Rusya ilişkilerinin geçmişten çok farklı olacağını söyledi.

Bugün ayrıca Uluslararası Para Fonu’yla yapılan stand-by düzenlemesi kapsamında 7. Gözden Geçirme çalışmalarının ikinci aşamasını gerçekleştirmek üzere Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti Türkiye de. İstanbul’da özel sektör temsilcileri ile görüşmelerde bulunduktan sonra Pazar akşamı Ankara’ya gelecek olan IMF heyetinin Ankara’daki görüşmelerinin 12 Mart’a kadar sürmesi bekleniyor. Yaklaşık 500 milyon dolarlık krediyi içeren gözden geçirmenin ilk aşaması 12-21 Ocak 2004 tarihleri arasında yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG