Erişilebilirlik

Oskar Heykelciği Özel Olarak Korunuyor - 2004-02-27


76’ncı Oscar Ödülleri Pazar akşamı Los Angeles’te yapılacak törenle sahiplerini bulacak.

R.S. Owens Şirketi, 60 yıldan fazla bir süredir Amerika’nın en prestijli ödüllerini üretiyor. Bunlardan bazıları Amerikan Ulusal Futbol Ligi’nin “En Değerli Oyuncu” ödülü ve Amerikan Televizyon Sanat ve Bilim Akademisi’nin her yıl dağıttığı Emmy ödülü. Ve tabii ki Oscar heykelciği... Scott Siegel Oscar heykelciğini son 21 yıldır üreten R.S. Owens Şirketi’nin başkanı... Atölyede gezinen ve altın kaplama melek, bronz at ve akrilik elma heykelcikleri arasında dolaşan Siegel Oscarları bir yıl öncesinden imal etmelerinin çok önemli olduğunu söylüyor:

"55 adet Oscar heykelciği 3 yıl önce kamyona yüklenirken çalınmıştı. Bunların 52’si bulundu. 3 tanesinin nerede olduğu hala bilinmiyor. Ödül töreninden önce yenilerini yapmak için sadece 7 günümüz vardı ve elemanlarımız heykelcikleri törene yetiştirebilmek için gece gündüz çalışmak zorunda kaldı."

Altının çok az bulunduğu 2’nci Dünya Savaşı sırasında Oscar heykelcikleri alçıdan yapılıyordu. Kazananlar savaştan sonra bu alçı heykelcikleri altın kaplama olanlarda değiştiriyordu. Oscar heykelciği, kalaya benzer bir alaşım olan britanyumdan yapılıyor. Heykelcikler daha sonra 24 ayar altınla kaplanıyor. Bu işlem gerçekleştirilirken altının zamanla aşınmaması için elektro-kaplama yöntemi kullanılıyor. Heykelcikler daha sonra nikel tabanlı kaideye oturtuluyor ve 4 kilo ağırlığındaki Oscar tamamlanmış oluyor. Peki Oscar’ın değeri nedir?

"Maalesef Oscar heykelciğinin fiyatı hakkında herhangi bir bilgi veremiyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim ki heykelciğin değeri, kazananlar için milyonlarla ölçülebilir..."

Sinema Sanat ve Bilim Akademisi bu yıl ilk defa heykelciklerin sergilenmesine izin verdi. 55 heykelcik Chicago’daki Bilim ve Sanayi Müzesi’nde kalın bir cam fanusun içinde Ocak ayının ortasından geçen haftaya kadar sergilendi. Heykelcikler daha sonra özel bir ekibin korumasında Los Angeles’a götürüldü ve gizli bir yerde tören gününe kadar saklanmaya başladı.

XS
SM
MD
LG