Erişilebilirlik

ABD: 'Aristide'in Çekilmesine İtiraz Etmeyiz' - 2004-02-26


Haiti'de ülkenin yarısını ele geçiren silahlı isyancılar Başkent Porto Prince'e yaklaştıkları bildiriliyor. İsyancıların liderlerinden Guy Philippe bir kez daha Devlet Başkanı Jean Bertrand Aristid'i istifaya çağırdı.

Haiti'yi terk eden yabancı ülke vatandaşları artarken, Birleşmiş Milletler kilit görevlerde olmayan personelini tahliye ediyor. Başkent Port Au Prince'de, yönetime bağlı silahlı grupların isyancıların saldırısına hazırlık yaptığı, yanan barikatlar kurduğu haber veriliyor.

Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell, şiddet eylemlerinin giderek arttığı Haiti’de muhalefetin istifasını istediği Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide’in tavrından duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

Powell, Aristide’in uluslar arası topluluğun Haiti’deki muhalif güçlerle bir anlaşmaya varamadığını anladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Amerikalı yetkililerin Aristide’in iktidarda olduğu 10 yıl boyunca Haiti’de bekledikleri türden bir gelişme görmediklerini de sözlerine ekledi. Ancak Bakan Powell, hala sorunun Haiti hükümeti ve muhalefet arasında siyasi bir anlaşmayla çözülebileceği umudunda olduğunu da ifade etti.

Powell, Aristide kendiliğinden çekilirse, bir siyasi anlaşma çerçevesinde Amerika’nın buna itirazı olmayacağını vurguladı.

Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide de Powell’ın açıklamasından kısa süre sonra CNN televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, görevinden asla ayrılmayacağını söyledi.

Başkan Bush da, Haiti'de uluslararası güvenlik operasyonu yapılmasına, ancak siyasi çözüme ulaşıldıktan sonra taraftar olacağını söylemiş, Haiti halkını evlerinde kalmaya çağırmıştı.

Bu arada Amerikan sahil güvenlik teşkilatına, Haiti'den gelecek mültecileri geri çevirme emri verildi. Bu çerçevede Florida açıklarına gelen bir şilepteki onlarca Haitili gözaltına alındı ve ülkelerine geri gönderildi.

Haiti’de isyancılar ülkenin yarıdan çoğunu ele geçirmiş durumda. Muhalefet liderleri, uluslararası toplumdan Cumhurbaşkanı Jean Bertrand Aristide'in gönüllü olarak ayrılmasını sağlamasını istiyor.

XS
SM
MD
LG