Erişilebilirlik

Erdoğan Verheugen'le Kıbrıs'ı Görüştü - 2004-02-25


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen’la bir telefon görüşmesi yaptı. 20 dakika süren görüşmede temel konu Kıbrıs’tı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliğinin genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili olarak, Türkiye’nin hassasiyetlerini dile getirdiğini ve Annan Planı’nın birincil kanun olması gerektiğini hatırlattığını söylediler.

Aynı kaynaklar, Günther Verheugen’in Erdoğan’a Annan Planı’nın Avrupa Birliği müktesebatına uyarlanması için hukuk uzmanlarının bir çalışma gerçekleştirdiklerini, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının da gereken tüm esnekliğin gösterilmesine hazır olduklarını ifade ettiklerini hatırlattı.

Türkiye’ye mart ayında bir ziyaret yapacağını hatırlatan Günther Verheugen ile Başbakan Erdoğan görüşmesinde, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde yaşanan son gelişmeler de ele alındı.

Ayrıca bu sabah Başbakan Erdoğan Ankara’da basın-yayın temsilcileriyle bir araya geldi. Erdoğan toplantıda yaptığı açıklamada, Kıbrıs konusunda çok hassas bir süreçte olunduğunu, bu nedenle basın yayın organlarının çok dikkatli olmasını, mümkünse basının kendi içinde sansür uygulamasını istedi. Kıbrıs müzakerlerinde asıl önemli bölümün bundan sonra başlayacağını vurgulayan Erdoğan, hedefin Kıbrıs’ta 1 Mayıs a kadar çözüm olduğunu yineledi. Erdoğan ayrıca, Denktaş’la aralarında bir sorun olmadığını belirterek, kendilerinin KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ile hasım gösterildiğini ifade etti ve, “Olsa olsa siyasi hısım oluruz” dedi.

Kıbrıs konusunda Türkiye’nin üzerinde durduğu noktaların iki taraflılık, garantörlük hakları, ve haritanın daha düz hale getirilmesi olduğunu belirten Erdoğan, müzakerelerin iki günlük sürecini “peşrev dönemi” olarak nitelendirdi.

Kıbrıs sorununun iki tarafın da kazançlı çıkması anlayışına göre çözülmesi gereğine dikkati çeken Erdoğan, “Müzakerelerin kopmasını değil bitmesini istiyoruz. Bizim masadan çekilip ayrılmamamız gerekiyor. Çekilecekse bu Rum tarafı olmalı. Müzakerelerin başarılı bir şekilde sona ermesini hep birlikte başarmalıyız” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG