Erişilebilirlik

Annan: 'Irak'ta Seçimler En Erken 2004 Sonunda Olabilir' - 2004-02-24


Birleşmiş Milletler’in son açıkladığı rapora göre, Irak’ta seçimlerin düzenlenmesi en az sekiz ay, belki de daha fazla zaman alacak. Genel Sekreter Kofi Annan’ın Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda, seçimler için en uygun tarihin hazırlıklara derhal başlanması şartıyla, gelecek Aralık ya da Ocak ayı olabileceği belirtiliyor.

Annan’ın Başdanışmanı Lakhdar Brahimi ve Birleşmiş Milletler seçim uzmanlarının geçen ay Irak’a yaptıkları ziyaret sonunda hazırladıkları rapor 30 sayfadan oluşuyor. Raporu kalem alan Birleşmiş Milletler görevlisi Carina Pereli, seçimlerin düzenlenmesi için yaklaşık sekiz ay gerektiğini belirtiyor. Ancak bu süre için geri sayımın başlaması da bir dizi koşulun yerine getirilmesine bağlı.

Pereli güvenlik engellerinin yanı sıra Irak’taki siyasilerin seçim sonuçlarını inanılır kılacak kurallar üzerinde anlaşması gerektiğini de vurguluyor. Bunun için de acilen özerk ve bağımsız bir seçim komisyonu kurulması gerekiyor.

"Temel kurallar üzerinde bir anlaşmaya varılmasının ardından gerekli asgari süre konusunda bir fikir belirtebiliriz. Bu sekiz aylık süre, Iraklıların temel kurallar üzerinde anlaşmaya varmasından sonra geçerli olabilir”.

Pereli, seçimler konusunda belirlenecek yöntemin, Irak’ın geçmişiyle tam bir kopuş sağlaması gerektiğini de ifade ediyor. Pereli aksi taktirde seçim sonuçlarının sıradan Iraklılar açısından bir güvenilirliği olmayacağını da sözlerine ekliyor.

Birleşmiş Milletler yetkileri Brahimi’nin kendi aralarında ciddi anlaşmazlıklar yaşayan farklı siyasi gruplar arasında bir uzlaşma sağlamak amacıyla gelecek ay yeniden Irak’a gidebileceğini belirtiyor. Raporda, taraflar arasında Mayıs sonuna kadar uzlaşma sağlanması durumunda seçimlerin Aralık ayında düzenlenebileceği belirtiliyor.

Beyaz Saray Birleşmiş Milletler’in hazırladığı raporu olumlu karşıladı. Beyaz Saray sözcüsü Scott Mc Clellan, raporun 30 Haziran’dan önce seçimlere gidilmesi düşüncesi ortadan kaldırdığını ifade etti.

"Bu tarihten önce seçimlerin yapılamayaacağı konusunda hepimiz aynı fikirdeyiz. Ancak seçimlerin mümkün olduğunca kısa sürede gerçekleştirilmesi konusunda da aynı düşünceleri paylaşıyoruz. Genel Sekreter Annan ve Brahimi’nin çalışmalarını takdirle karşılıyoruz ve önerilerini destekliyoruz.”

Sözcü Mc Clellan Birleşmiş Milletler’in Irak’ta hayati bir rol üstleneceğini de tekrarladı. Bu arada Genel Sekreter Kofi Annan da, aralarında Irak konusunun da bulunduğu farklı gündem maddeleriyle ilgili olarak üst düzey Japon yetkililerle bir araya geldi. Annan, güvenlik konusunun bir engel oluşturmaması koşuluyla Birleşmiş Milletler’in her zaman kendi rolünü üstlenmeye hazır olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG