Erişilebilirlik

Beyaz Saray: 'İran Kaygı Yaratıyor' - 2004-02-24


Birleşmiş Milletler Denetçileri, İran’da bir hava üssünde uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüj parçaları buldu. Amerika, İran’ın nükleer silah geliştirme çabalarından kaygı duyduğunu açıkladı.

İran, Ekim ayında Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi’ne uranyum zenginleştirme programına son vereceği ve nükleer faaliyetlerini açıklayacağı konusunda söz vermişti.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, İran’ın nükleer planlarını gizlemeye çalışmasının kaygı yarattığını söyledi:

Sözcü, Amerika’nın başından beri, İran’ın barışçı amaçlar için olduğunu iddia ederek, nükleer silah programını gizlemeye çalıştığına inandığını belirtti. McClellan, zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip olan İran’ın nükleer enerjiye ihtiyacı bulunmadığını da bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, P-2 santrifüj cihazının bir araştırma programının parçası olduğunu söyledi. Harrazi, İran’ın kendi nükleer yakıtını üretebileceğini ve bunu diğer ülkelere satabileceğini de savundu.

İran’ın edindiği santrifüj teknolojisinin kaynağının, Pakistan’ın nükleer programının eski başkanı Abdül Kadir Han’ın liderliğindeki grup olduğu anlaşıldı. Bu yasa dışı grubu finanse eden Buhari Seyid Ebu Tahi, 1990’lı yılların ortalarında kullanılmış santrifüj parçalarını İran’a sattığını doğruladı.

Kasım ayında, Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi, nükleer silah geliştirmek üzere gizli bir program yürüttüğü için İran’ı eleştirmişti. Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı John Bolton, İran’ın verdiği sözlere rağmen, nükleer silah geliştirmeye devam ettiğini söyledi.

Bolton, Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesinin elde ettiği bilgilerin Amerika’nın sahip olduğu bilgilerle aynı olduğunu ve bunun da kendilerini şaşırtmadığını belirtti. Bolton, “bu, İran’ın bir başka aldatmacasıdır” dedi.

Nükleer silah edinmeye ya da geliştirmeye çalışan tek ülke İran değil. Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Bradei, nükleer teknoloji ve bilgi kaçakçılığı önlenmediği takdirde, teröristlerin er ya da geç ya bu teknolojiyi ya da nükleer silah elde edebileceği uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG