Erişilebilirlik

İsrail'in Güvenlik Duvarı Lahey'de - 2004-02-23


İsrail hükümetinin Batı Şeria'da inşa etmeye başladığı güvenlik duvarının yasal olup olmadığı bugün Lahey Adalet Divanı'nda görüşülmeye başlanacak. İsrail, Batı Şeria’yla ilgili sorunların Hollanda’daki bir mahkeme tarafından çözülemeyeceğini söyleyerek, oturumlara katılmayı reddediyor.

İsrail, terörü önlemek için duvarın şart olduğunu söylerken, Filistinliler duvarın ellerindeki topraklara el konmak için inşa edildiğini iddia ediyor.

Şaron hükümeti, dün, bir Filistin kasabasının Batı Şeria’nın bütününden soyutlanmasını önlemek için güvenlik duvarının güzergahının sekiz kilometrelik bölümünde değişiklik yaptı. Değişiklik kararı 8 kişinin ölümü, 60’dan fazla kişinin de yaralandığı Kudüs’teki bombalı saldırı sonrasında alındı.

Filistinliler gibi Amerika ve Avrupa Birliği de duvarın inşasına karşı çıkıyor Adalet Divanı'na duvarla ilgili yazılı şikayette bulunan ülkelerin sayısı 44 fakat, bunlardan sadece aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 13 ülkeden sözlü katılım istendi. Ayrıca Arap Birliği ve İslam Konferansı Örgütü'nün de söz hakkı olacak.

Ancak Amerikalı ve Avrupalı yetkililer La Hey’deki davanın işleri daha da karmaşık hale getireceğini öne sürüyor. Dava, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun isteği üzerine açıldı.

XS
SM
MD
LG