Erişilebilirlik

El Baradey Libya'ya Gidiyor - 2004-02-23


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı, Libya’nın nükleer silah programıyla ilgili olarak tekrar Trablusgarp’a gitti.

Muhammet el Baradey, iki günlük ziyareti sırasında, hem Libya’nın nükleer programına son vermesiyle ilgili gelişmeleri gözden geçireceğini, hem de nükleer teknoloji ticareti hakkında bilgi alacağını söyledi.

Daire, geçen hafta, programının tahmin edilenden daha ileri düzeyde olduğunu duyurmuş ve Libya’nın yasa dışı yollarla sağladığı teknolojiyle küçük bir miktar plütonyum ürettiğini bildirmişti.

El Baradey, Viyana’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Libya’nın sağladığı istihbaratın yasadışı ticaretin ortaya çıkarılmasında çok önemli rol oynadığını da belirtti.

Bir süre önce, Pakistan’ın önde gelen bilim adamlarından Abdulkadir Han’ın, İran, Libya ve Kuzey Kore’ye nükleer malzeme sattığı anlaşılmıştı.

Malezya’da oturan Buhari Seyit Abu Tahir adlı Sri Lankalı bir işadamı, satışta arabuluculuk yaptığını ve kaçak ticarete iki Türk vatandaşının da karıştığını ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG