Erişilebilirlik

İran'da Seçim Sonrası Şiddet Can Kaybına Yol Açtı - 2004-02-22


İran’da Cuma günü yapılan seçimlerde oy sayım işlemi devam ederken, muhafazakar milletvekilleri parlamentoda çoğunluğu ele geçiriyor. Henüz tamamlanmayan oy sayımının geçici sonuçlarına göre, merkez ve dinci sağ eğilimli milletvekilleri 135 parlamento sandalyesi ele geçirirken, seçime katılmasına izin verilen reformcu milletvekili sayısı ise 65 olarak açıklandı.

Bu arada seçim sonrası çıkan şiddet olaylarında sekiz kişi öldü.

290 sandalyeli parlamentoda çoğunluğa geçebilmeleri için, dincilerin sadece 146 sandalyeye ihtiyacı bulunuyor. Tartışmalı seçimin kesin sonucunun yarın belli olması bekleniyor.

Cuma günkü parlamento seçimleri ülke içinden ve dışından ağır eleştirilere hedef oldu. Muhafazakar Devlet Başkanı Ali Hamaney’e bağlı muhafazakar bir konsey, 2400 adaya seçime girme izni vermemişti.

İzin verilmeyen adaylardan 80’i, mevcut parlamentonun üyesiydi. Reformcu partiler adaylara izin verilmemesi üzerine seçimi boykot çağrısı yaptılar. İran’da seçimlerine katılma oranının yüzde 60 olduğu bildirilirken, İçişleri bakanlığı, seçmenlerden yüzde 45’inin sandık başına gittiği belirtildi. Dört yıl önceki seçime katılma oranı yüzde 65’in üzerindeydi. Tahran ve çevresinde oy kullanma oranının yüzde 30 olduğu da gelen haberler arasında.

Bu arada ülkenin güneyinde seçimle ilgili bir şiddet olayında dört kişi öldü. Kavganın, Firuzabat kasabasında seçim sonucu hakkındaki bir tartışma yüzünden çıktığı bildirildi. Seçimlerde çıkan şiddet olaylarında toplam sekiz kişinin öldüğü belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG