Erişilebilirlik

Kerry Deneyimine Güveniyor - 2004-02-18


Vietnam Savaşına katılmış olan Senatör John Kerry, dış ve iç politikada deneyimli bir politikacı olarak biliniyor. Kasım ayındaki Başkanlık seçimlerine katılacağını ilk açıkladığı günlerde Kerry, Demokratlar’ın favori adayı olarak görünüyordu, ancak Massachusetts eyaleti senatörü bu ünvanı bir süreliğine Vermont eski Valisi Howard Dean’a kaptırdı. Dean’in gördüğü destek özellikle Irak savaşına karşı çıkan tavrından kaynaklanıyor. Başkan Bush’a Irak’a savaş açma yetkisi veren Kongre kararına olumlu oy veren Senatör Kerry ise bu tutumunu hala savunuyor, ancak Başkan’ı savaşta izlediği politikalar nedeniyle eleştiriyor:"Ben doğru yönde oy kullandım. Bundan bir dakika bile şüpheye düşmedim. Savaş için Birleşmiş Milletler’de destek arayan bir Amerika başkanına kongrenin destek olması son derece doğru. Benim üzüldüğüm tek nokta, Başkan Bush’un diplomatik alandaki başarısızlığı. Bush’un uluslararası alanda gerekli desteği toplamak için diplomatik yöntemlere daha fazla başvurmasını tercih ederdim."

John Kerry, devrik lider Saddam Hüseyin’in yakalanmasından sonra da Irak’la ilgili görüşlerini seçim kampanyasına yansıtmaya devam etti ve Başkan Bush’un bu gelişmeyi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere savaşa karşı çıkan tüm diğer devletlerin desteğini sağlamak için kullanması gerektiğini söyledi: "Başkan Bush’un şimdi diğer ülkelerin Irak operasyonuna katılmasını sağlamak, Amerikan askerlerine yönelik riskleri en aza indirgemek ve Amerika’nın savaş için yaptığı harcamaları azaltmak için önünde büyük bir fırsat var."

Senatör Kerry, devrik lider Saddam Hüseyin’in Iraklılarla işbirliği içinde hareket edecek uluslararası bir mahkemede adil bir şekilde yargılanmasını istiyor.

Senatör Kerry, Kasım ayında başkan olarak seçilmesi durumunda da Amerika’nın Irak savaşı nedeniyle müttefikleriyle bozulan ilişkilerini düzeltmeye çalışacağını kaydediyor. Kerry’nin dış politika alanındaki diğer hedefleri ise Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırmak üzere bölgeye özel bir temsilci atamak ve şiddet yanlısı militan gruplara yardım etmekle suçladığı Suudi Arabistan’a bu desteği sona erdirmesi için baskı yapmak.

19 yıl Senato Dış İlişkiler Komisyonu, 6 yıl da Senato İstihbarat Komisyonu üyeliği yapan Kerry, buralarda edindiği deneyimin kendisini başkanlık için en güçlü aday haline getirdiğini iddia ediyor, Amerika’nın karşısındaki güvenlik tehdidine karşı en iyi çözümleri kendisinin üreteceğini belirtiyor.

İç politika alanında ise Kerry’nin seçim vaadi Amerika’yı enerji konusunda Ortadoğu petrollerine bağımlı olmaktan kurtarabilmek. Kerry, seçilirse, tüm Amerikalılar’a Senatörlere sunulan sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanma sözü de veriyor.

Massachusetss Senatörü John Kerry’nin siyasi muhalifleri ise, başkan aday-adayını aşırı temkinli buluyor, esnek olmadığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG