Erişilebilirlik

Annan: 'Irak'ta İstikrar İstiyoruz' - 2004-02-18


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Irak seçimleriyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde bir açıklama yapması bekleniyor.

Genel Sekreter, şu anda, Irak’a gönderdiği heyetin hazırladığı iki raporu inceliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak’ta incelemelerini tamamlayan özel temsilci Lakhdar Brahimi ile konuyu ayrıntılarıyla görüşecek. Irak’taki güvenlik durumunu değerlendiren ve dün New York’a dönen bir diğer ekip de Genel Sekreteri bilgilendirecek...

Gazetecilere konuşan Annan, Cuma günü Japonya’ya gitmek üzere New York’tan ayrılmadan bu konuda bir karar vermeyi umduğunu söyledi. Annan, 30 Haziran’da Irak’ta yönetimin devrinden önce bir seçim yapılıp yapılamayacağına karar verecek. Amerika güvenlik ortamının buna müsait olmadığını ileri sürerken, nüfusun çoğunluğu oluşturan Şii Iraklılar ve Yönetim Konseyi üyelerinin büyük bölümü bunun mümkün olduğuna inanıyor. Annan’sa, tartışmaları sona erdirecek bir çözüm bulmaya çalışacağını belirtti.

Genel Sekreter, çözümsüzlüğün önündeki engelleri kaldırmaya yarayacak ve Irak’ta istikrara giden yolu açacak bir yol için çaba göstereceğini vurguladı.

Annan, daha önce, 30 Haziran’dan önce genel seçimlerin yapılmasının son derece güç olduğunu söylemiş ancak yönetimin Iraklılara devredilmesinin birkaç ay ertelenebileceğini ima etmişti.

XS
SM
MD
LG