Erişilebilirlik

Merkel: Türkiye'yi AB İçinde İstemiyoruz - 2004-02-17


Alman Hristiyan Demokrat Birliği Partisi Genel Başkanı Angela Merkel, Ankara’da Başbakan Erdoğan’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini desteklemediklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Alman ana muhalafet partisinin bu tavrını anlayamadığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Alman Hristiyan Demokrat Birliği Partisi Genel Başkanı Angela Merkel’le görüştü. Erdoğan tarafından Başbakanlık Merkez Binasında kabul edilen Merkel, görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan ile Türkiye’nin konumu ve Türkiye nin Avrupa perspektifi konularında görüştüklerini belirtti. Merkel Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üyeliğine destek vermediklerini, buna olumlu bakmadıklarını, şu an için Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık önerdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Alman ana muhalefet partisi lideri Merkel’in AB’ye imtiyazlı ortaklık teklifini sert bir yanıtla reddetti. Erdoğan, “Bunu asla kabul etmeyiz” diye konuştu.

Alman Ana muhalefet partisi lideri Merkel, Türkiye için öngördüğü imtiyazlı ortaklık statüsünün AB içinde de çeşitli destekçileri olduğunu ifade ederek “kapalı kapılar ardında Türkiye için çok fazla şey söylendiğini” belirtti.

Erdoğan ise , “Almanya’da şu anda iktidar partisinin ortaya koşmuş olduğu tavır yanında, muhalefet partisi durumunda olan Hıristiyan Demokrat Parti’nin böyle bir siyasi birlikteliği ortaya koyamayışını hakikaten anlamış değilim” dedi.

Ayrıca bugün Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan ın Kıbrıs'la ilgili açıklamaları oldu. Sezer İran ziyareti için hareketinden önce Esenboğa Havaalanında yaptığı açıklamada Kıbrıs'ta başlayacak müzakerelerin Türkiye ve KKTC'nin ulusal çıkarlarını sağlayacak olumlu bir sonuca ulaşmasının herkesin dileği olduğunu belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada önümüzde, Kıbrıs'ta çözüm arayışlarıyla ilgili zorlu bir müzakere süreci bulunduğunu ve KKTC ile Türk hükümeti arasında tam bir mutabakat olduğunu söyledi. Erdoğan ayrıca Rum tarafının müzakerelerde yapıcı olması için uluslararası telkinin şart olduğunu belirtti.

New York görüşmeleri nedeniyle geçen hafta ertelenen Meclis Genel Kurulu toplantısı bugün yapılıyor. Kıbrıs konusundaki gelişmelerin ele alınacağı toplantıda CHP’nin verdiği önerge doğrultusunda, genel görüşmenin öngörüşmesi yapılacak.

Ayrıca bugün Ankara'nın ziyaretçileri var. İsveç Başbakanı Göran Persson ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Tedo Japaridze resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'dalar. Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsveç Başbakanı olan Persson ziyaretinden önce yaptığı açıklamada Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle çok önemli bir ülke olduğunu bu nedenle daha önce ülkesinden hiçbir başbakanın Türkiye yi ziyaret etmemiş olmasını çok tuhaf karşıladığını söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği ve Kürt sorunuyla da yakından ilgilenen Persson bağımsız bir Kürdistan devletinin olası olmadığını belirtti. Persson Ankara'daki temaslarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek. Gürcistan Dışişleri Bakanı Tedo Japaridze ise Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'le biraraya gelecek.

XS
SM
MD
LG