Erişilebilirlik

Petrol Fiyatları Artabilir - 2004-02-16


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, petrol fiyatlarını yükseltmek için üretimde daha fazla kesintiye gidebileceğini açıkladı.

OPEC dönem başkanı Endonezya Petrol Bakanı Purnomo Yusgiantoro, Jakarta’da yaptığı açıklamada, ham petrol fiyatlarının varil başına 22 Doların altına düşmesini önlemek istediklerini söyledi.

Endonezyalı bakan, petrolün varil fiyatının 22 Doların altına düşmesini engellemek için kesintiye gidilebileceğini söyledi. OPEC, geçtiğimiz hafta, bir Nisan’dan itibaren günlük üretimini 1 milyon varil azaltacağını açıklamıştı. Purnomo Yusgiantoro’nun bu açıklamasıyla, OPEC’in üretimde daha da kesintiye gitmeyi düşündüğü anlaşılıyor.

Kışın bitmesi ve petrole olan talebin düşmesiyle fiyatların gerileyeceği tahmin ediliyor. OPEC’in hedefi, fiyatları varil başına 22’yle 28 Dolar arasında tutabilmek. OPEC başkanı Yusgiantoro, durumun Mart başında yeniden inceleneceğini söyledi.

Diğer taraftan uzmanlar, başta Amerika’da olmak üzere uluslar arası petrol stoklarının son derece düşük olduğunu ve stoklarındaki açığı kapatmak isteyen ülkelerin yeniden petrol alımına başlayabileceğini kaydediyor. Şu anda ham petrolün ortalama fiyatı varil başına 28 Dolar 96 sent.

XS
SM
MD
LG