Erişilebilirlik

İran'da Reformcu Adaylar Seçimleri Boykot Ediyor - 2004-02-15


İran’da reformcu adaylara seçim yasağı konmasını protesto amacıyla diğer adaylar da, seçimlerden çekilmeye devam ediyor. İran resmi haber ajansı, 607 adayın seçime katılmaktan vaz geçtiğini duyurdu. Bu sayı dün 550 idi. İran’daki reformcu partilerin çoğu 20 Şubat’taki seçimi boykot ediyor.

İran’da parlamentonun da üstünde bir yere sahip olan ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney’den emir alan şeriatçı Devrim Muhafızları Konseyi, 2500'den fazla adaya, seçime girme izni vermedi. Seçime sokulmayanlar arasında şu andaki parlamentonun 80 üyesi de yer alıyor.

İran’da reformcu adayların seçimlere girmesine izin verilmemesini protesto amacıyla diğer adaylar da seçimlerden çekilmeye devam ediyor. İran resmi haber ajansı, 607 adayın seçime katılmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Bu sayı Cumartesi günü 550 idi. İran’daki reformcu partilerin çoğu 20 Şubat’taki seçimi boykot ediyor.

Reform yanlısı bir gazete İçişleri Bakanlığı’na dayanarak, seçime katılmayı isteyen adayların üçte birine yakınına izin verilmemesi üzerine, adayların seçimi boykot ettiğini bildirdi. Protesto amacıyla çekilen adaylar, şeriatçı Devrim Konseyi’nin iznine sahip oldukları halde, adil olmayacağı için seçime giremeyeceklerini ifade ettiler.

İran’ın Öğrenci Haber Ajansı, önde gelen rejim aleyhtarı Haşim Ağajari’nin mektubunu yayınladı. Ağajari, bu seçimin ülkedeki reform hareketinin sonu anlamına geleceğini öne sürüyor. Hapiste bulunan öğretim üyesi Ağajari, İranlıları, totaliter yönetime pasif direniş yöntemleriyle karşı koymaya da çağırıyor.

Kahire Üniversitesi siyasi bilimler profesörlerinden Pakinam El Şarkavi, seçime katılma oranının da düşük olacağını tahmin ediyor. İran uzmanı olan Şarkavi ise şunları diyor:

'İran halkına çok büyük hoşnutsuzluk hakim. Halk hem muhafazakar, hem de reformculardan umudu kesmeye başladı. Halk, oynanan bütün bu oyunlardan bıktı. Özellikle ekonomik krizin devam ettiği bir ortamda politikacılardan bıkkınlık, giderek umutsuzluğa yol açıyor. İranlıların bezginliği yüzünden, bu seçime katılma oranının 2000 yılındakinden daha düşük olacağını tahmin ediyorum.

12 din adamı ile hukukçulardan oluşan, seçime dayanmayan ve herşeyin üzerinde bir denetim gücüne sahip bulunan Devrim Konseyi, seçime girmek isteyen 2500 kişinin aday olmasına izin vermeyerek, İran’ın şu anda karşılaştığı krizi yarattı.

En büyük reformcu parti seçimi boykot ediyor. Reformcular, şeriatçıları, kansız darbe yapmakla suçluyor. Bu görüştekiler reformcu adayları engelleyen şeriatçı İslam Devrim Konseyi’nin parlamentoyu muhafazakar adaylar aracılığıyla ele geçireceği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG