Erişilebilirlik

Demokrat Başkan Adayı Kerry Arayı Açıyor - 2004-02-15


Amerika’da başkanlık seçim kampanyaları bütün hızıyla devam ederken, kamuoyu yoklamaları, Demokrat başkan adaylardan Senatör John Kerry’nin bu haftaki önseçimleri de kazanacağını gösteriyor.

Salı günü Demokrat parti önseçimlerinin yapılacağı Wisconsin eyaletindeki anketler, Massachusetts Senatör Kerry’yi, diğer Demokrat adaylara oranla, açık farkla önde gösteriyor.

Kerry, dün Nevada eyaleti ve başkent Washington’un merkezinde özel bir statüye sahip olan District of Columbia’daki önseçimleri de kazanarak, diğer adaylarla arasındaki farkı gittikçe açtı.

Önseçimlerin başlamasından hemen önce Demokrat seçmenlerin favorisi olarak gösterilen, ancak hiçbir önseçimi kazanamayan eski Vermont Valisi Howard Dean ise, Wisconsin’deki önseçimi de alamaması durumunda, kampanyadan çekileceğini açıkladı.

Bazı kamuoyu yoklamaları, bugün seçim düzenlenmesi durumunda John Kerry’nin, Başkan Bush’u mağlup edeceğini gösteriyor. Ancak Bush’un yardımcıları, başkanın önümüzdeki günlerde seçim kampanyasına hız vereceğini ve seçimlerdeki rakibi olarak ortaya çıkması gittikçe belirginleşen Senatör Kerry’ye, daha fazla yükleneceğini söylüyorlar.

Başkan Bush'un Askerliğiyle İlgili İddialar

Bu arada seçim kampanyaları iyice kızışırken, Başkan Bush’un askerlik yaptığı dönemle ilgili iddialar, kendisinin ikinci dönem adaylığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu iddialar, Demokrat adaylardan John Kerry’nin Vietnam gazisi olması açısından, Bush’u oldukça zor durumda bırakabilir.

Beyaz Saray’ın, askerliğini Teksas Ulusal Muhafız Birliği’nde yapan Başkan Bush’un, o döneme ait bütün kayıtlarını kamuoyuna sunduğu bildirildi.

George Bush, her eyaletin milis gücü olarak bilinen Ulusal Muhafız Birliği’ndeki askerliği sırasında, savaş pilotu olarak eğitim gördü. Normalde altı ay yoğun eğitimden geçen Ulusal Muhafız Birliği’nin üyeleri, bu süreden sonra görevlerini, yarım gün sürdürebilme hakkına sahip..

Bush’un yalnızca eyalet sınırları içinde faaliyet gösteren Ulusal Muhafız Birliğine giriş yılı 1968. Bu, Amerika’nın Vietnam Savaşı’ndaki askeri varlığının en yoğun olduğu döneme denk geliyor. Genç Bush, askerliğinin dördüncü yılında, babasının arkadaşı olan Cumhuriyetçi bir senatörün seçim kampanyasına katılmak amacıyla, görevinin geçici olarak Alabama eyaletine atanmasını sağladı.

Bush’un ikinci kez başkanlık seçimlerine hazırlandığı bu dönemde, rakip Demokrat Parti üyeleri, Başkan’ın askerden kaçmak ve Vietnam’a gönderilmemek için, babasının siyasi bağlantılarını kullanıp kullanmadığını sorgulanmaya başladılar. Yıllardır Demokratların kampanyalarını yürüten Terry McAuliffe, Başkan Bush’un Alabama’ya geçici olarak atandığı dönemde, özellikle de 1972 ve 73 yılları arasında, tam bir yıl boyunca hizmet ettiğine dair, bir kayıt olmadığını öne sürdü.

Beyaz Saray, geçen hafta bu iddialara, Bush’un bu tartışmalı dönemdeki maaş bordrosunu göstererek yanıt verdi. Ancak bu kayıtlar, Bush’un o dönemde hizmetini sürdürdüğü yolunda bir kanıt içermiyordu. Bu durumda da Beyaz Saray, Bush’un Alabama’daki Ulusal Muhafız Birliği üssündeyken gittiği, diş muayene kayıtlarını ile röntgenleri basına verdi.

Beyaz Saray’ın bu girişimi de, Başkan Bush’un televizyonda söz verdiği gibi, o döneme ait bütün kayıtların açıklamasını bekleyen basını, susturmaya yetmedi. Bunun üzerine, Beyaz Saray Cuma günü, Bush’un Teksas’taki askerliğine ait bütün belgeleri açıklamak durumunda kaldı.

Beyaz Saray Halkla İlişkiler Bölümü Başkanı, Dan Bartlett, açıklanan bu belgelerle, saklamak istedikleri bir şey varmış izlenimini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu yeni belgeler, Başkan’ın Ulusal Muhafız Birliği’nde üsteğmenlik yaptığı döneme ait, yeni ayrıntıları ortaya çıkarırken, Alabama’daki göreviyle ilgili yeni bir bilgi sunmuyor. Bundan dolayı da başkan hakkındaki siyasi tartışmalar, henüz sona ereceğe benzemiyor. Yeni açıklanan belgelerde, Bush’un aldığı takdirnameler dikkat çekiyor. Askerlik yaptığı dönemdeki sicilinde, kendisinin iyi bir pilot olduğu, liderlik vasıflarına sahip olduğu ve kendi dönemindekilere oranla çok daha hızlı terfi ettirilmesi yönünde, üstlerinin görüşlerine yer veriliyor.

Ancak Başkan Bush’un askerlik hizmetiyle ilgili tartışmalar, özellikle de Demokrat başkan adaylarından John Kerry’nin bir Vietnam gazisi olması açısından, rakiplerine oldukça ilgi çekici geliyor.

Beyaz Saray yetkilisi Bartlett, Bush’un kayıtlarının, ordudaki hizmetini şerefli bir biçimde tamamladığını gösterdiğini söylüyor, aksini öne sürenlerinse, gerçeklere bakmaktansa partizan komplo teorilerine inanmaya çalıştığını öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG