Erişilebilirlik

Kızılhaç Saddam'ı Ziyaret Edecek - 2004-02-14


Uluslar arası Kızıl Haç Örgütü, Saddam Hüseyin’i ziyaret etmek için Koalisyon yetkililerinden izin alındığını açıkladı.

Ziyaret ile ilgili ayrıntılar önümüzdeki günlerde netleştirilecek.

Kızıl Haç Sözcüsü Florian Westphal, ziyaretin savaş tutsaklarıyla ilgili uluslar arası kurallar çerçevesinde gerçekleşeceğini açıkladı. Sözcü, ziyaretin nerede ve nasıl olacağına ilişkin ayrıntılar üzerinde çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Sözcü, ziyaretin bir an önce gerçekleşmesini umduklarını teknik detaylar üzerinde çalıştıklarını belirtti. Westphal, ziyaretle ilgili olarak izlenmesi gereken belirli bir süreç ve prosedürler olduğunu vurguladı.

Saddam Hüseyin, Irak’ın kuzeyinde bir çiftlik evinde bir yeraltı sığınağında bulunmuş ve ardından Amerikalılar tarafından savaş esiri olarak ilan edilmişti. Bu, Hüseyin’in nasıl bir muamele göreceğini uluslar arası hukuk önünde belirliyordu.

Westphal, ziyaretin özel olarak yapılacağını ve Kızıl Haç heyetinde bir doktor ya da hemşirenin de bulunacağını belirtti. Sözcü, ziyaretin amacının, Saddam Hüseyin’in savaş esirlerine uygun bir şekilde davranılıp davranılmadığını anlamak olduğunu söyledi.

Sözcü, gıda, barınak, havalandırma ve sağlık hizmetleri gibi unsurların değerlendirileceğini; kendisine nasıl davranıldığının öğrenileceğini kaydetti. Saddam Hüseyin’in diğer savaş esirleri ve gardiyanlarla ilişkileri bu bağlamda incelenecek. Kızıl Haç ayrıca, Saddam Hüseyin’in ailesiyle arasında tümüyle kişisel bilgilerin bulunduğu mektup değişiminin yapılıp yapılamayacağını da araştıracak...

Kızıl Haç, Saddam Hüseyin’in tutukluluğu ile ilgili bazı sorunlar bulunduğunu tespit etmesi halinde; bu durumu Koalisyon yetkilileriyle bizzat konuşacak.

Kızıl Haç şu ana kadar Koalisyon güçleri tarafından yakalanmış 43 üst düzey Iraklı savaş esiriyle, binlerce diğer savaş esirini ziyaret etti.

XS
SM
MD
LG