Erişilebilirlik

'Kıbrıs İçin Mutlu Gün' - 2004-02-13


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs sorununun çözümü için, kendi hazırladığı plan esas alınarak iyi niyetle görüşmelere başlanması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.

Annan, tarafların 22 Mart'a kadar planın ayrıntıları üzerinde görüşmelerini tamamlamak için çalışacaklarını, bu sağlanamadığı takdirde, Türkiye ve Yunanistan'ın da katılımıyla tarafların 29 Mart'a kadar nihai anlaşma sağlamak için çalışmayı sürdüreceklerini bildirdi. Annan, bundan sonra hala üzerinde anlaşma sağlanamayan noktalar varsa bu noktalarda boşlukları kendisinin dolduracağını ve nihai anlaşmanın 21 Nisan'da Kıbrıs'ta referanduma sunulacağını söyledi.

Görüşmelerin son gününde taraflar arasında anlaşmazlığı yolaçan, Kıbrıs Rum tarafının ileri sürdüğü, görüşmelere Avrupa Birliği'nin de katılması yolundaki talebe ilişkin olarak, Annan'ın hazırladığı ve tarafların kabul ettiği nihai metinde, Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Kıbrıs görüşmelerine "teknik destek" sağlayacağı belirtiliyor.

Kofi Annan BM Genel Merkezi'ndeki basın toplantısında, AB'nin görüşmelerdeki rolü konusunda soruları yanıtlarken, AB'nin görüşmelere doğrudan katılmayacağını ancak özellikle, gerektiği takdirde kendisinin devreye girdiği dönemde Birliğin teknik desteğine başvurabileceğini söyledi.

Annan bütün ilgili tarafların, Kıbrıs halkı için son derece iyi niyetle davrandığını ve Kıbrıs'taki tarafların elde edilmiş olan tarihi fırsatı önümüzdeki üç ay içinde en iyi şekilde değerlendirmelerini umudettiklerini bildirdi.

Genel Sekreter, basın toplantısında bugünü "Kıbrıs için mutlu gün" diye niteledi, taraflara Türkçe ve Rumca teşekkür etti.

XS
SM
MD
LG