Erişilebilirlik

Gül: 'Kıbrıs Konusunda Üzerimizde Baskı Yok' - 2004-02-12


Ankara, New York’taki Kıbrıs görüşmelerini yakından takip etmeye devam ediyor. Amerika’daki Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, “Türkiye’nin üzerinde bir baskı yoktur” dedi.

New York’ taki görüşmelerle ilgili soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin dış dünyadan gelen baskılar altında olmadığını belirtti. Gül, Türkiye’nin herkesle istişare ederek çok titiz bir çalışma yaptığını ve milli bir politikanın takip edilmekte olduğunu ifade etti. Denktaş’la sürekli temasta olduğunu da kaydeden Gül, gelinen nokta önceden planladığımız noktadır dedi. Rum tarafının Türk tarafının önerilerini reddetmesi durumunda ne yapılacağı konusunda net bir yanıt vermeyen Dişileri Bakanı, herkesin olumlu olmasını ve herkesin barışa destek vermesini istiyoruz diye konuştu.

Ankara- New York hattında Kıbrıs konusunda telefon trafiği ve görüşmeler de devam ediyor. Dün aksam saatlerinde Başbakanlık Konutunda birbiri ardına toplantılar yapıldı. Erdoğan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in onuruna verilen yemeğe katıldıktan sonra New York’taki gelişmeleri Ankara’dan yakından izledi. Abdullah Gül, bazı bakanlar ve dış politika danışmanlarıyla bir araya gelen Erdoğan , New York ta bulunan Dışişleri bakanlığı müsteşarı Uğur Ziyal ve müsteşar Yardımcısı Deniz Bölükbaşıyla da telefon görüşmeleri yaparak, Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri aldı.

Bugün ayrıca Ankara’da yoğun bir diplomasi trafiği var. İsrail Eski Dışişleri Bakanı Simon Peres başkentte Buğun Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşecek. ayrıca Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği Başkanı Svetozar Marovic temaslarda bulunmak üzere Ankara’da. Marovic Cumhurbaşkanı Sezer, Meclis Başkanı Arınç ve Başbakan Erdoğan’la görüşecek.

Ankara’da temaslarını sürdüren Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ise dün yaptığı açıklamalarda, Irak’ın toprak bütünlüğünün konusunda Türkiye ile hemfikiriz dedi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yaptıkları görüşmenin ardından iki ülkenin Irak ve Filistin-İsrail uyuşmazlığı konularında ortak tutum içinde olduğunu dile getirdiler.

XS
SM
MD
LG