Erişilebilirlik

Bush: 'Ekonomimiz Gitgide Güçleniyor' - 2004-02-10


Beyaz Saray, iyimserlik içeren ekonominin durumuve beklentilerle ilgili yıllık raporu Kongre’ye sundu. Yıllık ekonomi raporunda 2 milyon 600 bin yeni iş yaratılacağı bildirildi.

Başkan Bush Amerikan ekonomisinin gitgide güçlendiğini savunarak “ekonomi tam bir iyileşme yoluna girdi” dedi. Başkan vergilerde yaptığı indirimin ekonomideki bu büyümeyi sağladığını söyledi.

Beyaz Saray’ın yıllık ekonomik tahminlerini açıkladığı sırada, Başkan Bush da, izlediği politikaları savunmak amacıyla yollara düşmüştü. Bush, kısa bir süre önce, Demokrat Parti’nin başkan adayı olmak için yarışan aday adayları arasında önseçime sahne olan Missouri eyaletindeydi.

Kamuoyu araştırmalarına göre, amerikan halkının büyük bir kısmı, Kasım ayındaki başkanlık seçiminde ekonomik konuların büyük bir önem taşıyacağını düşünüyor.

Springfield’de küçük işletme sahipleri ve çalışanlarla bir araya gelen Başkan Bush, ekonomik durumun kendi yönetimi altında daha da iyiye doğru gittiğini söyledi:

"Ekonomi büyüyor. Yeni iş alanları açılıyor. Faiz oranları düştü. Amerika’da ev sahibi olma oranı en yüksek seviyelerinden birine ulaştı ve bu olumlu bir gelişme. İnsanlar, kendi oturdukları evlerin sahibi oluyor.”

Başkan Bush ekonomideki canlanmayı Amerikan halkının girişimci ruhu ile Kongre’den geçirdiği vergi indirimlerinin sağladığını belirtti. Bush, Kongre’yi vergi indirimlerini kalıcı hale getirmeye çağırdı:

"İnsanlardan aldığınız vergiyi azalttığınızda, onlara daha fazla tasarruf yapma imkanı sağlamış olursunuz. Bu da, herkesin yeni bir mal veya hizmet talebinde bulunması anlamına gelir. Ve ekonomimizde, mal ve hizmetlere olan talep artınca, birileri de bu mal veya hizmeti üretecek demektir.”

Başkan Bush’un Washington’dan ayrılmasından kısa bir süre önce, Beyaz Saray da, Kongre’ye sunulan yıllık ekonomi raporu kamuoyuna açıkladı.

412 sayfalık raporda, başkanın ekonomi danışmanları büyümenin sürmesi konusunda iyimser olduklarını vurguluyor.

Raporda, ayrıca önemli ölçüde yeni istihdam alanı yaratılacağı öngörüsünde bulunuluyor.

Demokratlar, yönetimi istihdamın artırılması konusunda yeterince çaba harcamamakla eleştiriyor. Ancak, Beyaz Saray’ın ekonomi ekibi, 2003 yılında 130 milyon yüz bin olan tarım dışı istihdamın 2004 yılında 132 milyon 700 bine çıkacağını öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG