Erişilebilirlik

Kölelik Hala Büyük Sorun - 2004-02-05


Amerikalı yetkililer, insan ticaretinden elde edilen paranın mafya gelirlerinde üçüncü sıraya yükseldiğini açıkladı.

Yetkililere göre, insan ticareti uluslararası bir sorun olmasına rağmen birçok ülke ciddiyetini hala anlayabilmiş değil.

Aslında dünya genelinde ne kadar insanın insan ticareti sömürüsüne konu olduğu kesin olarak bilinmiyor. Amerikan hükümeti en azından yılda 800 bin kadın, erkek ve çocuğun bir ülkeden diğerine götürüldüğünü ve çoğunun cinsel amaçlarla kullanıldığına inanıyor. Yetkililer, bu rakamın oldukça iyimser bir tahmin olduğunu da vurguluyor.

İnsan ticareti kurbanları, başka bir ülkede kendilerine vaat edilen iş ve daha iyi yaşam koşulları için insan kaçakçılarına para ödüyor ancak ülkelerinden ayrılır ayrılmaz köle gibi kullanılmaya başlıyorlar ve daha sonra başkalarına satılıyorlar.

Amerika Dışişleri Bakanlığında insan ticaretiyle ilgili bölümün sorumlusu John Miller, asıl uğraştıkları meselenin insan ticareti değil kölelik olduğunu kaydediyor:

Miller ister cinsel amaçlı, ister hizmet amaçlı ya da çocukların asker olarak kullanılması olsun, yaşadığımız yüzyılda köleliğin önemli bir uluslar arası sorun haline geldiğini söylüyor.

İnsan ticaretini manşetine taşıyan New York Times gazetesi yazarlarından David Binder, basın yayın organlarının konuya yeterince ilgi göstermediği görüşünde.

Binder, en büyük problemin konu hakkında çok az ya da hiç haber çıkmaması, çıktığında da takip edilmemesi olduğunu söylüyor.

Aslında bu tür suç örgütlerinin haber olması son derece güç. Zira insan ticareti kurbanları genellikle kendilerini kandıran köle tacirlerinin baskısı altında bulunuyor. Jolene Smith, merkezi Washington’da bulunan ve uluslar arası kölelik konusunda araştırmalar yapan Kölelere Özgürlük derneğinin başkanı ve bu tür suçların takibinin hem savcılar hem de gazeteciler için son derece güç olduğunu kabul ediyor. Ancak karşılaşılan tüm güçlüklere rağmen, ilerleme de sağlanıyor. Dışişleri Bakanlığından John Miller, bazı ülkelerin kölelik kurbanlarının bu işten nasıl kurtulabileceğine ilişkin reklam kampanyaları yaptığını belirtiyor. Buna ek olarak polis bu konuda eğitiliyor ve medyaya da önemli bir rol düşüyor.

Miller, bütün bu çabaların sonunda bu işin kölelik olarak algılanmaya başlandığını söylüyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, gazetecilerin bu konuda yazmayı sürdürerek kamuoyu bilinçlenmesine katkı sağladığını da kaydediyor.

Son haftalarda Amerika’nın önde gelen gazeteleri seks köleliği ve insan trafiği konularında önemli makaleler yayınladılar. Bazı makaleler, gazetecilerin bu tür haberleri nasıl vermesi gerektiğine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yapılan eleştirilere rağmen, Kölelere Özgürlük Derneği’nden Jolene Smith tartışmaların sağlıklı olduğuna inanıyor ve “sorunun kamuoyunun ilgisine sunulmasından memnunuz” diyor.

XS
SM
MD
LG