Erişilebilirlik

Kuzey Kore 'Yardım' İstiyor - 2004-02-04


Kuzey Kore, nükleer programına son vermek için Amerika’nın ekonomik yardım yapmasını istedi.

Pyongyang hükümeti, bu koşulu daha önce de öne sürmüş ancak Washington tarafından reddedilmişti.

Kuzey Kore, dün, nükleer silah programıyla ilgili altılı görüşmelerin ikinci turuna katılacağını açıkladı.

25 Şubat’ta başlayacak görüşmeler Çin’in başkenti Pekin’de yapılacak.

Kuzey Kore, nükleer silah geliştirmekten vazgeçmek için ekonomik yardımı şart koşuyor. Pyongyang’ın bu talebi devlet bakanı Kim Ryong Song tarafından dile getirildi. Kim, ayrıca, Güney Kore ile Seul’de, nükleer silah programıyla birlikte ekonomik ve kültürel ilişkilerin de ele alındığı diplomatik görüşmelerde de ülkesini temsil ediyor.

Kuzey Kore, nükleer programına son verme karşılığında, Amerika’dan güvenlik garantisi ile ekonomik yardım istiyor. Beyaz saray, bu teklifi daha önce reddetmiş ve güvenlik ve ekonomik konuların görüşülmesinden önce Kuzey Kore’nin nükleer programına son vermesinde ısrar etmişti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, mali yardım konusunun çok taraflı görüşmelerde ele alınmadığını belirtti.

Sözcü, Kuzey Kore’ye yardım yapılması konusunun ele alınmadığını; daha önce yerine getirilmemiş taahhütler için kimseye bir yardım yapılamayacağını belirtti.

Kuzey Kore, daha önce nükleer programına son vereceğine dair söz vermiş ancak daha sonra buna uymadığını açıklamıştı.

Kuzey Kore’nin nükleer silah programıyla ilgili görüşmelerin geçen yaz Pekin’de yapılan ilk turuyla ilgili görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. İki Kore’yle Rusya, Çin, Amerika ve Japonya arasında yapılan altılı görüşmelerin ikinci turu muhtemelen bu ay sonunda ve yine Pekin’de yapılacak.

XS
SM
MD
LG