Erişilebilirlik

İlk Japon Birliği Irak'a Hareket Etti - 2004-02-03


Japon askeri birlikleri, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez bir savaş bölgesine gitmek üzere ülkelerinden ayrıldı.

Irak’a asker gönderme konusunun uzun bir zamandır tartışıldığı Japonya’da halk kararı eleştiriyor ve birliklerin saldırıya uğramasından kaygı duyuyor.

Japonya, güvenlik durumunu incelemek üzere daha önce bölgeye küçük bir birlik göndermişti. Tokyo hükümeti, bu ay sonuna kadar Irak’a 600 asker göndermeyi planlıyor. 90 kişilik ilk gurubu uğurlama törenindeyse duygulu anlar yaşandı.

Tören, Hokkaido adasında düzenlendi. Asker yakınları, eski ve yeni askerler Irak’a gidecek askerleri taşıyan otobüsün geçeceği yola sıralandılar ve ülkelerinin bayraklarını sallayarak onlara selam verdiler. Çocuklarının geri döneceği umudunu simgeleyen sarı kurdeleler takmış asker yakınları da bu uğurlamada dikkatleri çekti.

Japon askerler önce Kuveyt’e gidecek, burada eğitim gördükten sonra Irak’ın Samawah kentine geçecekler. Japon askerlerinin görevi insani amaçlı olduğu için çalışmaları, içme suyu şebekesinin onarılması ve alt yapı tesislerenin inşaatı gibi alanlarda yoğunlaşacak.

Japon anayasası, askerlerin savaşa katılmak için yurt dışına gönderilmesini yasakladığı için Japon birliği askeri operasyonlara katılmayacak ancak kendilerini korumak için silah taşıyabilecek... Japonya Savunma Bakanı Shigeru İşiba, askerlerin güven içerisinde görevlerini tamamlamaları için elden gelen her şeyin yapılacağını açıkladı.

İşiba, şu ana kadar her şeyin planlandığı gibi devam ettiğini ve askerlerin Japonya’nın ve Irak’ın beklentilerini karşılayacağından emin olduğunu vurguladı. Bakan, hükümetin, askerlerin güvenliği için gerekli adımları attığını da kaydetti. Japonya’da ise asıl endişe teröristlerin Tokyo’yu hedef alan saldırılara girişmesi...

Amerika Dışişleri Bakan yardımcısı Richard Armitage ise şu anda, stratejik görüşmeler yapmak üzere Tokyo’da bulunuyor. Armitage, Irak’ın yeniden yapılandırılmasına katkı sağlayan 63 ülkeye katılan Japonya’yı kutladı ve Samawahlıların, Japon askerlerini dört gözle beklediğini söyledi.

Armitage, Irak halkının herkes gibi normal bir yaşam sürdürmek ve güven içinde yaşamak istediğini belirtti.

Japonya, Amerika’nın Irak’taki imar projelerini ayrıca maddi olarak da destekliyor. Tokyo, Irak’ın yeniden yapılandırılması için 5 milyar dolarlık yardım sözü verdi. Başbakan Junichiro Koizumi de, Japon askerlerinin Irak’ı istikrara kavuşturmak ve Ortadoğu petrolünün güven içerisinde Japonya’ya ulaştırılmasını sağlamak için gerekli olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG