Erişilebilirlik

Bush Kitle İmha Silahları İstihbaratına Bağımsız Soruşturma Açtıracak - 2004-02-02


Başkan Bush’un Irak’a savaş açarken yararlanılan, kitle imha silahları konusundaki istihbarat raporları hakkında, bağımsız soruşturma açtıracağı bildirildi.

Başkan’ın bağımsız soruşturma açtırma kararı resmen bildirilmedi, bununla birlikte adını gizli tutan üst düzey Beyaz Saray yetkilileri, Bush’un en kısa sürede bu açıklamayı yapacağını söylüyor.

Savaşa gerekçe olarak gösterilen kitle imha silahlarının, Irak’ta izine rastlanmaması nedeniyle, Bush yönetimi, bağımsız soruşturma açılması konusunda hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partili Kongre üyelerinin yoğun baskılarına hedef oluyor.

Başkan, başlangıçta Irak’taki Amerikalı silah denetçilerinin görevlerini tamamlamasından sonra bağımsız soruşturma seçeneğinin gözden geçirilmesinden yanaydı.

Senato İstihbarat Komisyonu’nun kıdemli üyelerinden Cumhuriyetçi Trentt Lott ise Beyaz Saray’ın bu konuda tavır değişikliğine gidebileceğini dün açıklamıştı:

"Anladığım kadarıyla durumu yeniden gözden geçiriyor, konunun bütün ayrıntılarını öğrenmeye çalışıyorlar."

Senatör Lott, dünkü konuşmasında “Şu veya bu şekilde bir istihbarat hatası olduğu muhakkak” şeklindeki görüşünü de dile getirdi.

Bağımsız soruşturma açılmasını geçen hafta Kongre’de oturumlara katılan Amerika’nın Irak’taki silah baş denetçisi David Kay gündeme getirdi. Irak’ta kitle imha silahı bulunmadığını düşünen Kay, yanlış istihbaratla insanların yanıltıldığını söylüyor.

Kay, dün de Fox televizyonundaki söyleşisinde Amerika Merkezi Haber Alma Örgütü CIA’de konuyla ilgili iç soruşturma yapıldığını Kongre’nin birçok komisyonunda da soruşturmalar açıldığını kaydetti. Kay yine de en iyi soruşturmanın bağımsız uzmanlarca yapılabileceğini vurguladı:

"Bu bir günah keçisi arama çabası değil. Bu soruşturma, istihbarat toplarken yaptığımız hataları ortaya koymalı."

Bağımsız soruşturma tartışmaları, Kasım ayındaki Başkanlık yarışında Bush’un karşısına çıkmak için mücadele veren siyasi rakiplerinin de seçim kampanyalarında öne çıkan konular arasında yer alıyor. En güçlü Demokrat aday Massachhusetts Senatörü John Kerry, Irak’ın kitle imha silahlarıyla ilgili istihbaratın yanlış olduğuna inanıyor:

"Kanımca önemli hatalar yapıldı, istihbarat abartıldı ve insanlar yanıltıldı."

Başkanlık seçiminin yapılacağı bir yılda Irak’la ilgili istihbarat hakkında soruşturma açılması ve bunun sonuçlarının seçimlere yansıma ihtimali Beyaz Saray’ı kaygılandırıyor.

Senato İstihbarat Komisyonu’nun Demokrat üyelerinden Senatör John Rockefeller ise bu konudaki bir soruşturmanın, sonuçları Kasım ayındaki seçimlerden sonra alınacak şekilde gecikmeli olarak açılmaması gerektiğine özellikle dikkat çekiyor.

XS
SM
MD
LG