Erişilebilirlik

Hac'da Şeytan Taşlama Sırasında 244 Kişi Öldü - 2004-02-01


Mina’da şeytan taşlama sırasında meydana gelen izdihamda, 250’ye yakın kişinin öldüğü bildirildi. İzdihamda 250 kadar kişinin de yaralandığı öğrenildi. Son gelen haberlere göre, ölenler arasında Türkler yok.

İzdiham, hacı adaylarının Mina’da şeytan taşladığı sırada meydana geldi. Suudi Arabistan Hac Bakanı İyad Medeni, izdihamın, bazı hacı adaylarının özel eşyalarını, binlerce hacının geçtiği yolun üzerinde bırakıp, geçişlerini engellemesinden kaynaklandığını açıkladı. Suudi bakan, ölenlerin çoğunun kendi vatandaşları olduğunu söyledi.

Her yıl yaklaşık iki milyon hacı adayı, Kurban Bayramı sırasında, Mina’ya gidip şeytan taşlama görevlerini yerine getiriyor.

İzdihamın ardından emniyet görevlileri bölgeye giriş çıkışları yasaklarken, tıbbi yardım görevlileri de derhal bölgeye ulaşıp yaralılarla ilgilendi.

Suudi yetkililer, benzeri izdihamların yeniden yaşanmaması için Hac sırasında güvenlik önlemlerini artırmıştı. İzdiham olayları genelde, aynı anda çok sayıda kişinin bulunduğu şeytan taşlama sırasında meydana geliyor.

1990 yılında benzer bir olayda, 1400 hacı adayı ölmüştü. Geçen yıl meydana gelen bir izdiham sırasındaysa 14 kişi yaşamını yitirmişti.

XS
SM
MD
LG