Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Washington Temasları Sona Erdi - 2004-01-30


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet Washington’daki resmi temaslarını tamamladı.

Ziyaretin en önemli konularından biri Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü ile ilgili kaygılarıydı.

Amerika bu konuda Ankara’ya güvence verirken, ikili temaslarda Türkiye-Suriye ilişkileri de ele alındı.

Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü Beyaz Saray’da Başkan Bush’la biraraya geldi. Görüşmede Başkan, Türkiye’nin Iraklı Kürtlerin geleceği ile ilgili kaygılarını gidermeye çalıştı.

Başkan Bush, ülkesinin barış içerisinde, demokratik bir Irak istediğini ve Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu Erdoğan’a ilettiğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Kürtler için, merkeze bağımlı ancak yarı özerk bir yönetim formülü arandığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Amerika’nın konuya bakışı ile ilgili tekrar güvence aldığını söyledi.

Abdullah Gül, tarafların Irak’ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve ülkenin doğal kaynaklarının Iraklılar tarafından eşit olarak paylaşılması konularında görüş birliği içinde olduğunu söyledi.

Türkiye’nin kaygılarının merkezinde Iraklı Kürtlerin bir bağımsız devlet kurmaya çalışması ve bunun da ötesinde, ülkenin kuzeyinde ve Kerkük kenti çevresindeki petrol yataklarının kontrolünü tamamıyla ellerine geçirmesi bulunuyor... Başbakan Erdoğan da dün çevirmen aracılığıyla yaptığı konuşmada, Irak’ın toprak bütünlüğünün Türkiye’nin çıkarına olduğunu tekrar vurguladı:

Başbakan Erdoğan, Irak’ta sağlıklı bir demokrasinin olmasının da Türkiye’nin yararına olduğunu kaydetti. Başbakan bunun tam tersinin de Türkiye’de sürekli olarak endişe yaratacağını söyledi.

Erdoğan, Irak’ta durumun hala bulanık olduğunu belirtirken, zaman içerisinde bunun daha berraklaşacağı umudunu dile getirdi. Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu uzmanlarından Ömer Taşpınar, Başbakan Erdoğan’ın bu konudaki uyarılarının şaşırtıcı olmadığı görüşünde.

Taşpınar, Türkiye’nin asıl kaygısının Irak’ta etnik temele dayalı bir Kürt Federasyonun kurulması olduğunu ve bunun da bağımsızlığa kapı açacağını belirtti. Taşpınar Amerikalıların bu konuda açık konuştuğunu, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana görüş bildirdiğini ve Kürtlerin bağımsızlığını desteklemediğini söyledi.

Uzman Taşpınar, Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinin, Irak savaşı sırasında iki ülke arasında oluşan soğukluğun da giderilmesine yaradığını ifade etti.

Taşpınar, Türkiye’nin Irak’a 10 bin kişilik asker gönderme kararının iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin ilk adımı olduğunu ve Türkiye’nin Kıbrıs konusunda daha somut adımlar atmaya başlamasının da iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesini hızlandırdığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG