Erişilebilirlik

Irak'a Dönüşümlü Olarak 100 Bin Asker - 2004-01-29


Amerikan Kara Kuvvetleri Komutanı, Irak’a iki yıl boyunca dönüşümlü olarak 100 bin asker gönderilmesinin planlandığını açıkladı. Bu açıklama askeri yetkililerin Irak’ta ne kadar süreyle kapsamlı bir askeri varlık bulundurmayı düşündüklerine yönelik ilk açıklama oldu.

Saddam Hüseyin’i deviren birliklerin yerini almak üzere yaklaşık 100 bin Amerikan askeri Irak’a gidiyor. Görevi devralacak olan birlikler Irak’ta bir yıl kalacak. General Peter Schoomaker, kara kuvvetlerinin benzer sayıda iki kez daha birer yıllık rotasyon görevi planladığını açıkladı.

Eğer bu planlar onaylanırsa, Amerikan askerleri mevcut güçlerini koruyarak 2007 yılı başına kadar Irak’ta kalacak. General Schomaker, konuyla ilgili olarak Çarşamba günü Kongre’nin sorularını cevapladı:

"Orduya ikinci rotasyonla aynı büyüklükte olmak üzere üçüncü ve dördüncü rotasyonların planlanması talimatını verdim, bu bir tahmin değil bir planlama faktörüdür.”

Önde gelen savunma yetkilileri, Amerikan güçlerinin Irak’ta güvenliğe tehdit oluşturan sorunlarla başa çıkabilecek sayıda ve gerektiği sürece kalacağını söyleyerek kesin bir takvim vermekten kaçınıyordu.

Ancak aralarında Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in de bulunduğu aynı yetkililer, Pentagon’un nihai amacının güvenlikle ilgili sorumluluğu Iraklılara devretmek olduğunu vurguluyordu.

Rumsfeld, daha önce Iraklı güvenlik güçlerinin eğitilmesine bağlı olarak Amerikalı ve diğer yabancı askerlerin sayısında indirime gidileceği görüşünü ifade etmişti. Pentagon, halen yaklaşık 200 bin Iraklı güvenlik görevlisi olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG