Erişilebilirlik

Powell: 'Kıbrıs'ta Arabuluculuk Yapmayacağız' - 2004-01-29


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kıbrıs sorununu çözme konusunda bir anlaşmanın yakın olduğunu ve bu konuda uzlaşmaya varılması için, bütün taraflara baskı yapılacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Powell, konuyu en kısa zamanda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la da görüşeceğini bildirdi.

Colin Powell Washington’un Kıbrıs konusunda arabulucu olmayacağının altını çizerken, “Sayın Gül, kolaylaştırıcı tanımlamasını kullanmamızı istiyor. Ancak şunu söyleyebiliriz. Biz çözüm için bütün taraflara elimizden gereken her desteği vereceğiz. Ama geçerli olan Annan planıdır” dedi.

Öte yandan Amerikan Dışişleri Bakanı, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması konusunda Bush Yönetimi’nin Türkiye’ye verdiği güvenceyi yineledi.

İki bakan, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunacağını söylerken, bu ülkenin doğal kaynaklarının da merkezi hükümet tarafından işletilmesi gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Gül, Iraklı Kürtlerin federasyon istemesinin gelecekte sıkıntı yaratacağına dikkat çekti ve Irak’ın kuzeyinde dağlık alanlarda bulunan PKK unsurlarına karşı da harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanıysa, bu konuda Türkiye’nin kaygıları çerçevesinde gerekli adımların atılacağını söyledi.

Powell, Abdullah Gül ile birlikte yaptığı basın toplantısında, Amerikalı yetkililerin, Irak’ta Kürtlerle “son derece ciddi görüşmeler yaptıklarını” ve Iraklı liderlerle de, bu ülkenin gelecekteki hükümetiyle ilgili uygun bir model hazırlamaya çalıştıklarını kaydetti.

XS
SM
MD
LG