Erişilebilirlik

Erdoğan New York Temaslarını Tamamladı - 2004-01-27


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışilişkiler Konseyi olarak bilinen enstitüde, Amerikan dış politikası ile ilgili bir dinleyici grubuna yaptığı konuşmada Kıbrıs’la ilgili olarak Türkiye’nin Genel Sekreter Kofi Annan’ın taraflara sunduğu planı Yunan tarafının müzakere bazı kabul etmesi durumunda onaylamaya hazır olduğunu söyledi.

Annan planını, harita ve anayasa gibi genel bir baz olarak tanımlayan başbakan, bugün başlayacak Washington görüşmelerinde önemli bir gündem maddesine dönüşen, Kıbrıs müzakere detaylarının BM Genel Sekreterliği düzeyinde değil üçüncü bir tarafsız ülke aracılığıyla gercekleştirilmesi gerektiği görüşünü tekrarladı. Erdoğan “bagimsiz bir ülke devreye girmelidir” sözleriyle Amerika’yı hatta Türk diplomatların ifadesiyle Amerikan Dışişleri Bakani Colin Powell’ı arabuluculuğa davet etti.

Washington’daki temasların arifesinde, Erdoğan'ın bu yöndeki daveti tekrarlaması görüşmelerde Kıbrıs'ın önde gelen gündem maddelerinden bir oldugunu gosterdi. Erdoğan, Kuzey Irak’ta bir kürt federasyonuna Türkiye’nin nasıl yaklaştığı ile ilgili bir soruyu etnik ya da dini temelde bir federasyonu sadece kuzey Irak’ta degil genelde sağlıklı bir yönetim biçimi olarak görmediğini söyleyerek cevapladı.

Basörtüsü konusundaki bir soruyu ise, Fransa’nın aldığı kararların Avrupa Birliği'nin özgürlüklerle ilgili ilkelerine ters düştüğüne dikkat çekerek bu konuda toplumsal bir uzlaşma sağlanması ilkesini benimsedigini ifade etti.

Bütün bu cevaplarıyla Amerika’da özellikle de demokrat kesimde mevcut olan değer yargılarına hitap ettiğinden Başbakan’ın konuşması Dışilişkiler Konseyi'nde olumlu etki yarattı.

Erdoğan, Amerikan Yahudi Kongresi'nde verilen cesaret ödül törenindeki konuşmasında da aynı olumlu tepkiyi topladı. Amerikan Yahudi Kongresi üyeleri Suriye’nin İsrail ile müzakereye oturma konusunda ciddi oldugunu Türkiye’nin neye dayanarak söyledigini sorguladılar. Erdogan’a, Suriye’den vaktiyle PKK terrörist kamplarının kapatılması talebinde bulunduğunu hatirlatarak, İsrail’in de ayni talepte bulunmasını ilkesel olarak kabul edip etmeyecegini sordular. Erdoğan, bunu bir önkoşul olarak nitelendirirken vaktiyle Türkiye’nin Suriye’den talep ettigi hatta zor koştuğu bu ilkenin İsrail’in de hakkı olduğunu söylemekten kaçındı. Bu nedenle Amerikan Yahudi Kongresinde, bir Kongre üyesinin ifadesiyle Suriye-İsrail arabuluculuğu girişiminde kolay zafer peşinde koşturuyor izlenimi yarattı.

Amerikan Yahudi Kongresi'nin ödül töreni ardından, New York’ta St John’s Üniversitesi'nde fahri doktora alan Erdoğan, Rum ortodoks başpiskoposu Demetrios’u ve müzik dunyasının tanınan işadami Ahmet Ertegün dahil Türk toplumu temsilcileriyle biraraya geldi.

Başbakanın bugün öğle üzeri Washington’a geçmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG