Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Amerika Programı Netleşiyor - 2004-01-22


Başbakan Erdoğan Pazar akşamı New York’a geliyor. Erdoğan’ın bir günlük New York gündemi şehrin yapısını yansıtan, finans, dışilişkiler, yahudi, Rum ortodox ve Amerikan-Türk topluluğu temsilcileriyle temaslardan oluşuyor.

Pazar akşamı yanında 265 kişilik bir heyet ve özel uçağıyla New York’a gelerek Amerika programına başlayacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi gününe ait programı, finans, dışilişkiler, yahudi, rum ortodox ve Amerikalı Türk topluluğu temsilcileriyle. New York’taki bütün temasları sadece bir güne sığdırmayı planlayan Başbakan Erdoğan’ın ilk toplantısı, 2005 yılında Türk lirasında ciddi bir değer kaybı bekleyen, Türkiye’nin her an ekonomik kriz eşiğinde seyrettiğini düşünen buna rağmen hükümetin izlediği IMF politikaları nedeniyle Türkiye’ye halen olumlu yaklaşan New York’lu finans çevreleriyle.

New York’lu finans çevreleri Başbakan’ın önündeki en zorlu konunun Türkiye ekonomisi olduğu görüşünde ve bu yıl sonu, önümüzdeki yıl başı itibarıyla Türkiye’de enflasyonun yüzde 30’u aşacağı kanısında. Erdoğan’ın yapacağı konuşmada çizeceği ekonomik rotayı bu bakış açısıyla dinleyecekler.

Finans çevreleriyle görüşmenin ardından, Başbakan, New York’taki dışilişkiler araştırma enstütüsü niteliğindeki Council On Foreign Relations’da Türkiye’nin dışpolitikasını açıklayan bir konuşma yapacak. Amerikan seçimleri arifesinde dışpolitikanın ve Irak savaşı çerçevesinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgenin kazandığı önemi vurgulayan dışilişkilerle ilgili çevreler, Erdoğan’ın Irak’ta Türkiye ile Amerika’nın son zamanlarda daha yakın bir işbirliği içine girdiğine dikkat çekeceğini kaydediyorlar. 90bin Amerikan askerinin TÜrkiye üzerinden değişeceğini bildiren diplomatlar, bu yeni ilişki ile Türkiye’nin Irak’ın ve bölgenin geleceğinde daha duyulur bir ses olmasını beklediklerini belirtiyorlar. Türkiye Başbakan’ın bölge ülkelerinin liderleriyle yaptığı temaslarda aldığı mesajları da Amerika’ya taşıyacağını bildiren diplomatlar, bunlardan birisinin Suriye olduğunu vurguluyorlar.

Birleşmiş Milletler Türkiye daimi Temsilcisi büyükelçi Ümit PAmir, the Sun gazetesinde yayınlanan demecinde Erdoğan’ın Washington’a Suriye devlet başkanı Beşir Assad’ın İsrail ile barış görüşmelerine başlamakta ciddi olduğu izlenimi verdiğini bildireceğini ifade etti. Gazete aynı haberde Türkiye ile Suriye arasında yapılan görüşmelerin Suriye’nin İskenderun’dan nihayet resmi olarak vazgeçtiği anlayışı ile gerçekleştirildiğini öne sürdü. İsrail ve Amerika’nın bölgedeki en kuvvetli müttefiki olarak görülen Türkiye’nin bu yöndeki gözlemleri New York dışilişkiler çevrelerinde de ilgiyle bekleniyor.

Türkiye’deki terör saldırılarından sonra Türkiye’nin terörizmle mücadelede kaydettiği aşamaları öğrenmek isteyenlerin başında New York’lu yahudi grupları geliyor. Amerikan Yahudi Kongresi, (American Jewish Congress), Türkiye’nin saldırıda aldığı yara ve terörizmle mücadelede gösterdiği azim nedeniyle Pazartesi günü New York Yahudi topluluğu önünde Başbakan’a bir "Cesaret Ödülü" verecek. Ödül, HSBC binasında düzenlenen yemek sırasında takdim edilecek. Bu törenden sonra Başbakan Türkevinde Rum ortodoks Başpiskoposu Demetrios’u kabul edecek. Erdoğan günün sonunda New York’taki türk toplumu temsilcileriyle buluşacak ve toplumun sorularını cevaplayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ocak’ta New York’tan Washington’a geçecek. Erdoğan aynı gün Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde bir konuşma yaptıktan sonra musevi dernekleri temsilcileriyle görüşecek.

Başbakan’ın Washington programının en önemli bölümü, 28 Ocak’ta Başkan Bush’la Beyaz Saray’da yapacağı görüşme. Görüşmede Irak, Kıbrıs, Afganistan, Ortadoğu, terörle mücadele, İstanbul’da yapılacak NATO zirvesi ve nitelikli sanayi bölgeleri ve tekstil dahil ticari ve ekonomik konular üzerinde durulması bekleniyor.

Başbakan 28 Ocak’ta Amerika Maliye ve Ticaret Bakanlarıyla görüştükten sonra Uluslararası Para Fonu Başkanı ve Senato çoğunluk ve azınlık liderleriyle biraraya gelecek.

29 Ocak’ta Washington Post, PBS ve CNN editörleriyle görüşmesi planlanan Başbakan Erdoğan, ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi’nin dersane açılış törenine katılacak. Türk işadamları ve Türk-Amerikan gruplarıyla da görüşmesi beklenen Başbakan Erdoğan 30 Ocak günü öğle saatlerinde Boston’a geçecek. Başbakan Boston’da Massachusetts Valisiyle görüştükten sonra Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yaparak Amerika ziyaretini tamamlayacak.

XS
SM
MD
LG