Erişilebilirlik

Demokratlardan Başkan Bush'a Yanıt - 2004-01-21


Başkan Bush’un, dün gece Kongre’de yaptığı “Birliğin Durumu” konuşması Cumhuriyetçi partililer tarafından memnuniyetle karşılandı.

Muhalefetteki Demokratlar ise Başkanın iç ve dış politikasını eleştirmeye devam ediyor.

Başkan’ın bu yıl yaptığı konuşma, geçtiğimiz yıl Irak’a savaşa girmek için zemin hazırladığı konuşmadan oldukça farklıydı. Buna rağmen, Başkan, özellikle Irak, terörle savaş ve iç politika önceliklerine ilişkin yaptığı değerlendirmelerde kendi partisinden büyük alkış aldı. Cumhuriyetçiler, Başkanın vergi indirimi, eğitim, sağlık ve göçmenlik reformu konusundaki tutumunu bir kez daha sağlamlaştırmasının önemini vurguladı.

Demokratlar ise, Başkanın hala işsizliğe nasıl çözüm bulacağını, ekonomiyi nasıl iyileştirebileceğini ve iç güvenlikle ilgili sorunları nasıl giderebileceğini açıklamadığını savundu. Başkanın konuşmasına muhalefetin resmi yanıtı Temsilciler Meclisi ile senatonun demokrat liderleri, Nancy Pelosi ve Tom Dashle tarafından verildi.Pelosi, Başkan’ın Irak politikasının Amerika’yı müttefiklerinden ayırdığını ve savaşın tüm yükünü Amerikalıların ve Amerikan askerlerinin omuzlarına yıktığını söyledi.

Pelosi, Başkan’ın, Amerika’yı, Irak savaşına elinde kanıt olmaksızın, varsayımlarla soktuğunu, önleyici-müdahale diye tarihte örneği bulunmayan, son derece radikal bir kavramla hareket ettiğini ve ayrıca uluslararası bir koalisyon kurmayı da beceremediğini vurguladı.

Demokrat partinin en sert eleştirisi Senatör Edward Kennedy’den geldi. Kennedy, Başkan’ın iç politika planın hem geç geldiğini hem de yetersiz olduğunu savundu:

Kennedy, Başkanın anlattığı Birliğin Durumuyla, Amerikan ailelerinin yüz yüze olduğu durumun birbirinden farklı olduğunu savundu. Kennedy, ekonominin, paranın döndüğü Wall Street için iyi olabileceğini ancak milyonlarca vatandaşın işsiz olduğunu söyledi. Kennedy, Başkanın sağlık reformunu da eleştirdi ve bu durumun 13 metre ötede boğulan birine 10 metrelik ip atarak kurtarmaya benzediğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG