Erişilebilirlik

ABD'nin BM Irak Heyetinden Beklentileri - 2004-01-21


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Bush yönetiminin Irak’ta 30 Haziran’da, iktidarı geçici bir hükümete doğrudan genel seçimler yerine dolaylı bir seçimle devretme fikrinden vaz geçmediğini açıkladı. Ancak Powell, Amerika’nın dolaylı seçimleri eleştiren ve aralarında Şii lider Ayetullah Ali el-Sistani’nin de bulunduğu Iraklıların kaygılarını gidermek için, bazı değişiklikler yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Powell, Irak’ta iktidarın devrilmesi ile ilgili olarak Kasım ayında Geçici Yönetim Konseyi ile üzerinde uzlaşılan takvime bağlı olduklarını söyledi. Ancak Powell, Bush yönetiminin geçici hükümeti belirleyecek olan dolaylı seçimler konusunda bazı düzeltmelere açık olduğunu vurguladı.

Bakan, Birleşmiş Milletler’in, Ayetullah Sistani ve diğer Iraklı gruplarla birlikte seçime yardımcı olmasını istedi.

Geçici Yönetim Konseyi’nin dönem başkanı Adnan Paçacı ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, seçim konusunu, Amerika’nın atadığı Konsey üyeleri, Ayetullah Sistani ve diğer ilgililerle görüşmek üzere Irak’a yakında bir heyet göndermesini beklediğini ifade etti.

Powell şunları dedi:

"Hepimiz, 30 Haziran’da geçici bir hükümet oluşturulması için önümüze koyduğumuz hedefe ve takvime büyük bir istekle bağlıyız, ancak bunun, sürecin sonu olmadığını da biliyoruz. Bu gerçekten de, 2005 yılına kadar sürecek olan, demokratik bir şekilde seçilmiş bir meclisin oluşturulması, bu meclis içinden bir hükümet kurulması ve yapılacak anayasanın Irak halkı tarafından onaylanması sürecinin yarısıdır”.

Powell’ın gazetecilere yaptığı açıklamalar, Irak’a gidecek Birleşmiş Milletler ekibinden beklentilerini de ortaya koydu. Bu beklentilerden ilki, ekibin, geçici hükümet oluşturulması için ülke çapında genel ve doğrudan seçim isteyen Sistani’ye, bu talebi karşılamanın zorluklarının açıklanması.

İkinci beklenti ise, hem Sistani’yi hem de diğerlerini dolaylı seçimlerin Irak halkının iradesini temsil edecek biçimde gerçekleşeceğine ikna etmek için ne tür düzenlemeler yapılması gerektiğini belirlemek.

Amerika’nın Irak halkının yıllardır özlemini çektiği demokratik bir hükümet talebini yerine getirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Powell, bu hedefe giden yolu kolaylaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Salı sabahı Başkan Bush’la Beyaz Saray’da bir araya gelen Adnan Paçacı da, Haziran sonunda geçici hükümet kurulması hedefinin, bütün tarafların tercih ettiği genel seçimlere imkan vermediğini söyledi. Ancak Paçacı 18 bölgede dolaylı seçim yapma planının, geçici yönetimin ihtiyaç duyduğu güvenilirliği sağlayacak biçimde değiştirilebileceğini kaydetti.

“Süreci düzeltebileceğimizi düşünüyorum. Biraz karmaşık olduğu konusunda size katılıyorum, ancak düzeltilip, iyi bir şekilde de uygulanırsa, dolaylı ve genel olmayan bu seçimin Iraklılara, gerçekten de kendi düşüncelerinin temsil edildiği ve geniş bir biçimde temsil edildiği bir meclise sahip olma fırsatı tanıyacağına inanıyorum. Bu, Birleşmiş Milletler’in istediği şey. Irak’ta egemenliğin ancak uluslar arası alanda tanınmış temsili bir hükümetin oluşmasıyla kurulabileceğini söylediler ve bizim de gerçekleşeceğini umduğumuz şey budur.”

Bush yönetimi, bir seçim kanunun olmayışı ve kimlerin oy vereceğini belirleyen bir nüfus sayımı yapılmaması nedeniyle Haziran ayına kadar doğrudan ve genel seçim düzenlenmesinin imkansız olduğunu belirtiyor. Ancak Birleşmiş Milletler yetkilileri Genel Sekreter Kofi Annan’ın birkaç gün içinde Irak’a göndermesi beklenene ekibin genel seçim olasılığını da araştıracağını kaydediyor.

Pazartesi günü Paçacı ve Amerika’nın Irak’taki sivil yöneticisi Paul Bremer ile görüşen Annan, Ağustos ayında Birleşmiş Milletler’in Irak temsilcisi ile 21 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının ardından, yabancı personeli geri çektiklerini hatırlatarak, Birleşmiş Milletler açısından öncelikli konunun güvenlik olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG