Erişilebilirlik

20 Ocak 2004 - 2004-01-20


Amerikan gazetelerinin hemen hepsi, Demokrat Parti’nin Iowa’da başlayan önseçim sürecinde Senatör John Kerry’nin sürpriz birinciliğini manşet haber olarak duyuruyor. Daha önce favori gösterilen eski Vermont valisi Howard Dean’ın üçüncü olması, Demokrat Parti içindeki yarışın çekişmeli geçeceği yorumlarına yol açarken Boston Globe, bu yarışa daha farklı bir açıdan bakıyor. Dean’in laik yaklaşımının bir çok basın organında sorgulanmasından yola çıkan gazete, Amerika’da dindar olmayanlara karşı ayrımcı bir siyasi atmosfer geliştiği yorumunda bulunuyor:

"Son haftalarda Dean, bir çeşit dini cadı avının hedefi haline geldi. Ve bu durum, siyasi, dini ve ahlaki bakış açımız ne olursa olsun parti tercihimizin dışında hepimizi kaygılandırması gereken bir konu. Kamuoyu yoklamaları Amerikan halkının yüzde 40’ının bir kiliseye kayıtlı olmadığını ve dinin hayatlarında fazla önemi olmadığını gösteriyor. Ancak, bugün egemen olan siyasi söylem onları neredeyse ikinci sınıf vatandaş konumuna düşürüyor.^"

Washington Post ise, Amerika’nın Irak’ta bulunan 150 bin askerine ve 20 milyar dolarlık bütçesine rağmen, Şii lider Ayetullah Ali Sistani’nin niçin daha etkili olduğunu sorguluyor. Gazete, bu soruya Amerika’nın Irak’ta Ayetullah Sistani kadar meşruiyete sahip olmadığı cevabını veriyor:

"Amerika, Sistani’nin kendisini sömürgeci, kurulacak yeni geçiş hükümetini de kukla bir yönetim olarak tanımlamasından çekiniyor. Amerikalı yetkililer böyle bir gelişmenin yaptıkları planları bozacağını biliyor. İşgal güçleri, bir ayaklanmayla başa çıkabilirler ama ülkenin on ayrı bölgesinde “sömürgeciler defolun” sloganları atan binlerce kişiyle başa çıkamaz."

Christian Science Monitor ise, Irak savaşı sonrasında değişen dünya koşullarının Asya’daki yansımalarını mercek altına alıyor. Gazete, Japonya’nın Irak’a asker göndermesinin ve Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Amerikan askerlerinin çekilmesinin bölgedeki güç dengesini de etkilediğini vurguluyor:

"Amerikan askerlerinin Seul’den çekilmesi, Güney Kore’nin sonsuza kadar Amerikan kalkanı altında yaşayamayacağını ve Kuzey Kore’de değişiklik isteği konusunda daha pasif olması gerektiğini fark etmesine yol açtı. Japonya açısından ise Irak’a asker gönderilmesi bu ülkeyi ikinci dünya savaşı sonrasında yazılan pasifist anayasasını değiştirmeye bir adım daha yaklaştırdı. Japonya’nın savunmasını büyük ölçüde Amerika karşılarken, Japonya’nın başka ülkelere asker göndermesi bu ülkeyi Asya’da liderliği üstlenme noktasına getirecektir. Bu da hem Amerika’nın işine yarayacak hem de Çin’in bölgedeki hırsını dizginleyecektir."

New York Times, yeni Anayasasını yapan Afganistan’da asıl sorunun güvenliğin sağlanması olduğunu vurguluyor. Gazete, bu konuda Amerika ve NATO’nun yanı sıra Pakistan’a da büyük görev düştüğünü yazıyor:

"Sınırın Pakistan tarafında, Taleban’a sempati duyan bölge halkı ve yerel yönetimler, hatta bazı askeri yetkililer, Taleban’ın yeni kadroları saflarına katmasına ve bu kadroların Afganistan’a geçmesine göz yumuyor. General Müşerref de, artık sınırdaki güvenlik sorunun varlığını kabul etmeye başladı. Yerel askeri ve siyasi yetkililerin sorumluluğunu azaltmaya çalışsa da, soruna derhal çözüm bulunacağı sözü verdi. General Müşerref Taleban’a karşı güçlü ve etkili önlemler alırsa sadece Afganistan’ın değil Pakistan’ın da güvenliğine katkıda bulunmuş olacak."

XS
SM
MD
LG