Erişilebilirlik

Iowa Ön Seçiminin Galibi Senatör Kerry - 2004-01-20


Amerika’da Demokrat Parti’nin Başkan adayını belirlemek için düzenlenen ön seçimlerin ilkini, Massachusetts Senatörü John Kerry kazandı.

Bir hafta öncesine kadar yarışı önde götüren eski Vermont Valisi John Dean üçüncü olabildi. Parti içi bu ilk ön seçimde, Kuzey Karolina Senatörü John Edwards, ikinci oldu. John Kerry partililerin yüzde 38’inin, John Edwards yüzde 32’sinin, Howard Dean de yüzde 18’inin oyunu aldı.

Yüzde 11 oyla yarışı öteki adaylardan çok arkadan izleyerek dördüncü bitiren Missouri’li Kongre üyesi Richard Gephard, adaylıktan çekilebileceğini belirti.

Iowalı Demokratlar, 2004 önseçim turunun ilk ayağında Senatör Kerry’i eyaletteki ön seçimin ilk tercihi yaptı. Yoklamalar, demokrat seçmenlerin son gün karar verdiğini ortaya koydu ve bu da Kerry’e rakipleri karşısında sürpriz bir avantaj sağladı.

Senatör Kerry, kazandığı bu ilk zaferin ardından yaptığı konuşmada Başkan Bush’u hedef aldı.

Kerry, Başkan Bush’un ulusal güvenlik konusunu kampanyasına temel yapmak istemesini eleştirdi ve ona meydan okudu. Iowa seçimlerinin diğer bir sürpriz sonucu da, Senatör John Edwards’in sandıktan ikinci çıkması oldu.

Edwards, rakamlar belli olduktan sonra yaptığı açıklamada, “önseçim sonuçlarının Iowa halkının Amerika’da olumlu ve ileriye doğru bir değişim istediğini” ortaya koyduğunu söyledi.

Son aylarda yarışı önde götüren Vermont Valisi Howard Dean ise Iowa önseçimini üçüncü sırada tamamladı. Dean, kendisini destekleyenlere yaptığı konuşmada önseçime hazırlanan diğer eyaletleri sıraladı ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi:

Eski Vermont valisi, Bayez Saray’ı seçkinlerin elinden geri kazanmak istediklerini de belirtti. Önseçim gecesinin en büyük hayal kırıklığını ise Missouri’den Temsilciler Meclisi üyesi Richard Gephardt yaşadı. En az oyu alarak yarışı dördüncü sırada tamamlayan Gephardt, yarıştan çekilebileceğini ima etti.

Gephardt, çalışanlar için yürüttüğü kampanyanın belki sona erdiğini ancak sürdürdüğü savaşın hiçbir zaman bitmeyeceğini söyledi. Gephardt, 2004 yılında Beyaz Sarayı geri almaya çalışacaklarını, çünkü bunu yapmaları gerektiğini vurguladı.

Demokrat partinin başkan adayını belirlemek için şimdi yarış New Hampshire’a taşınıyor. Buradaki önseçim 27 Ocak’ta yapılacak. Howard Dean New Hampshire’da aylardır önde gidiyor ancak Iowa önseçimlerine katılmayan emekli general Wesley Clark da burada büyük bir kampanya yürütüyor. New Hampshire’la ilgili olumlu beklentilere sahip diğer bir aday da Senatör Joseph Lieberman...

Siyasi uzmanlar Iowa’yı kazanmasının Kerry’e yardım edebileceğini düşünse de, kendisinin, komşu Massachusetts’ten olması nedeniyle bölgede tanınmasının da zaferine katkı sağladığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG